BRATSKA SRBRIJA ĆE PRISKOČITI U POMOĆ: Andrija Mandić obećava da će zahvaljujući prijateljskim odnosima sa Vučićem obezbediti vakcine

V.K.

20. 02. 2021. u 11:13

LIDER Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da ako ubrzo u Crnoj Gori ne otpočne masovna vakcinacija u tom slučaju u pomoć će priskočiti bratska Srbija.

БРАТСКА СРБРИЈА ЋЕ ПРИСКОЧИТИ У ПОМОЋ: Андрија Мандић обећава да ће захваљујући пријатељским односима са Вучићем обезбедити вакцине

Foto Tanjug / AP

- Crna Gora počinje vakcinisanje svojih građana i taj podatak koji se tiče najkonkretnijeg rešavanja pitanja epidemije do sada, a zahvaljujući kojem Crna Gora hvata korak sa Evropom i svetom, raduje svakog zdravomislećeg pojedinca. Nezavisno od toga koliki je i čiji bio udeo u obezbeđivanju ove dragocene pomoći. I umesto da se u takvom duhu i u skladu sa očekivanjima građana, vodi konstruktivna strateška debata o nalaženju najboljih rešenja, na Đukanovićevom javnom servisu otvara se neproduktivna polemika oko nabavke vakcina. Licitira se doprinosima i vređaju oni - kojima se zahvalila i premijerka Brnabić, a koji se ne nalaze u Vladi, izjavio je Mnadić.

On podseća da sve vakcine koje je do sada nabavila Srbija obezbedio je prijateljskim vezama i političkim naporima Srbije Aleksandar Vučić.

- To nije nikakva tajna, niti je taj podatak sakriven od bilo koga u Srbiji i Crnoj Gori. Da se do tog dragocenog proizvoda dolazi standardnim - komercijalnim ugovorima, Crna Gora bi verovatno posedovala vakcine istoga dana kada i Srbija. Takođe, da su novac i visina cene bili najvažniji faktor za dobijanje vakcina za kojima vlada opšta potražnja u svetu, onda bi ih neke bogatije i moćnije države imale pre Srbije. Prema tome, neće se, verujem, loše osećati - ni moj prijatelj ministar Lončar koga pominje ministarka Borovinić, a ni gospođa Brnabić, što ću saopštiti sledeće: da nije bilo inicijative i odobrenja predsednika Srbije, Crna Gora ne bi dobila ni jednu od dobijenih vakcina, niti bi mogli otpočeti vakcinaciju. Dakle, nije teško zaključiti kako stvari funkcionišu, kako se koja vrata mogu otvoriti, na kojoj adresi se donosi koja odluka i takođe - kome su kakva rešenja dostupna, shodno kontaktima i vezama koje ima i održava. Naš doprinos je upravo u tome što smo se u svakodnevnoj komunikaciji kolege Kneževića i mene sa predsednikom Srbije trudili da vakcine što pre stignu u Crnu Goru, naveo je Mandić.

- Naša uloga je skromna, a mi - niti barjačimo svojim doprinosom, niti licitiramo tuđim, kao što se to činilo u debati na Đukanovićevom javnom servisu. Za nas, kao i za sve ostale dobronamerne ljude, najvažnije je da je pomoć stigla. Ne bih na ovu temu rekao ni ovoliko, da nije bilo omalovažavanja, vređanja, pa čak i bezrazložnog provociranja od strane onih - koji bi trebali - ako ne da nam se zahvale, onda bar da nas ne pominju u ružnom kontekstu, ničim izazvani. U duhu državničke i nacionalne odgovornosti, mi ostajemo privrženi i upućeni na stvaranje i realizovanje rešenja. U skladu sa tim, želim da poručim: ako Crna Gora ne nabavi veću količinu vakcina koje su potrebne za masovnu imunizaciju, dajem garanciju da ćemo učiniti sve, oslanjajući se na naše prijateljske odnose sa Srbije, da te količine obezbedimo od bratske Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)