TRUDNICAMA POZLILO ZBOG POGREŠNE TERAPIJE: Postupak protiv četvoro zaposlenih u Domu zdravlja u Podgorici, dvoje udaljeno

I. D. STOJADINOVIĆ

27. 02. 2021. u 10:00

TRI trudnice su pre nekoliko dana u laboratoriji podgoričkog Doma zdravlja dobile pogrešan lek, te su, nakon što im je pozlilo, prebačene u Klinički centar Crne Gore.

ТРУДНИЦАМА ПОЗЛИЛО ЗБОГ ПОГРЕШНЕ ТЕРАПИЈЕ: Поступак против четворо запослених у Дому здравља у Подгорици, двоје удаљено

Foto IN4S.NET / DZPG.ME

Greška medicinskog osoblja, na svu sreću, nije dovela do posledica. Zbog propusta u radu, Dom zdravlja Podgorica doneo je odluku o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti protiv četvoro zaposlenih, a dvoje zaposlenih privremeno je udaljeno sa posla.

Postupci su, kako je saopšteno, zbog teže povrede radne obaveze - neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje radne obaveze, pokrenuti protiv odgovornog referenta za obezbeđenje lekova i sanitetskog materijala, strukovnog medicinsko-laboratorijskog tehnologa, laboratorijskog tehničara koji je pripremao pacijentkinje za OGTT analizu, kao i glavnog laboratorijskog tehničara.

USTANOVA BEZ DISCIPLINSKE KOMISIJE

V. d. Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da u toj ustanovi nije zatekao disciplinsku komisiju, što je, kako je ocenio, neoprostivo. Pojasnio je da postoji Komisija za kontrolu kvaliteta, koja se poslednji put sastala 25. decembra, a što bi u situaciji kao što je profesionalni propust u Domu zdravlja Blok V, ali i svakodnevno trebalo da čini.

Profesionalni propust desio se u podgoričkom Domu zdravlja Blok V, kada je trima trudnicama umesto glukoze-monohidrata, za merenje opterećenja glukozom u poslednjem trimestru trudnoće greškom dat lek cink-oksid. Pošto su popile smesu, trudnicama je pozlilo i hitno su prevezene u Klinički centar na ispiranje želuca i hospitalizaciju.

Direktor Doma zdravlja Danilo Jokić kazao je da je najvažnije da se trudnice osećaju dobro i da nije bilo posledica, ali da to ne umanjuje krivicu onoga ko je napravio profesionalni propust. Javno se izvinio pacijentkinjama i njihovim porodicama i poručio da će se uvesti red u toj ustanovi, te da povlašćenih neće i ne može biti. Kazao je i da su trudnice otpuštene na kućnu opservaciju, te da se dobro osećaju. O svemu je, kako je naveo, obavestio ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije