NA VRHOVIMA PRSTIJU IGRAJU "S ANĐELIMA": Baletska škola "Princeza Ksenija" iz Bara obeležila 20 godina rada

Biljana Dabić

28. 02. 2021. u 08:38

BALETSKA škola "Princeza Ksenija" po prvi put postavila je Crnu Goru na međunarodnu baletsku mapu u 21. veku. A kada se bude pisala novija istorija crnogorske kulture, Bar će biti upisan kao kolevka baleta u najmanjoj balkanskoj zemlji.

НА ВРХОВИМА ПРСТИЈУ ИГРАЈУ С АНЂЕЛИМА: Балетска школа Принцеза Ксенија из Бара обележила 20 година рада

Ansambl Baletske škole "Princeza Ksenija" / Foto Sergej Zabijako

Pre 20 godina na vrhove prstiju popele su se devojčice u prvoj školi baleta, a jubilej je obeležen svečano i otmeno, pod sloganom "S anđelima".

MAGIČNA priča o baletskoj umetnosti u Crnoj Gori, budi posebne emocije prvih polaznika koji su najlepše uspomene delili sa osnivačima škole, i novim profesorima - zvezdama ruskog baleta, Elenom Petričenko i Sergejom Čumakovim.

Uz prisećanje na najlepše trenutke, svetske pozornice, uspehe u metropolama kulture, nazdravilo se i novom početku. Uprkos svim poteškoćama i brojnim preprekama, "Princeza Ksenija" dočekala je da jubilej proslavi u novom prostoru u Baru.

- Iz Studija za lepe umetnosti "Zvončić" izrasla je Baletska škola "Princeza Ksenija", koja je na najbolji način afirmisala ovu vrhunsku umetnost na domaćem i međunarodnom nivou. Stotine dece su učila ne samo prve baletske korake, već su se na poseban način obrazovala i oplemenjivala svoj duh. Trajanje škole obeležila su i gostovanja čuvenih svetskih koreografa i pedagoga koji su mladim balerinama i baletanima prenosili dragoceno znanje, a ovoj obrazovnoj instituciji darivali auru magične lepote i raskošnosti. Na velikoj sceni nacionalnog teatra ansambl škole izveo je više od 40 predstava, za koje su karte uvek bile unapred rasprodate, a polaznici "Princeze Ksenije" nastupali su i na scenama u Kini, Italiji, Ukrajini, Nemačkoj, Austriji, Bugarskoj - rekla je Vanja Pantović, osnivač škole.

BESPOTREBNO TROŠENjE SNAGE

BILO je i ružnih trenutaka u radu baletske škole, pre svega ukidanje budžeta 2015. godine.

- Toliko snage sam potrošila na nepotrebne stvari koje su nas usporile. Kada se škola 2018. iseljavala iz svojih prostorija snalazili smo se do ovog trenutka kada se sve preokrenulo u korist naše dece. Neko će zbog svega morati da odgovara! Koliko je savršenih balerina otišlo iz Bara, srećom, imali smo gde da ih pošaljemo. Koliko se dece preusmerilo na druge profesije jer nisu ovde imali priliku da naprave karijere. To je velika šteta - kaže Pantovićeva.

ZAHVALjUJUĆI njenom entuzijazmu i upornosti, jedan san pretočio se u stvarnost koja traje 20 godina. Škola, koja danas radi u Nikšiću i Podgorici, nakon višegodišnje pauze, ponovo se, na velika vrata, vratila u grad u kojem je začeta - u Bar.

- Jubilej smo zamislili drugačije i pripremali se za gala koncert na Velikoj sceni CNP-a, ali pandemija je uslovila da ga obeležimo u intimnijoj, reklo bi se, porodičnoj atmosferi - kaže Pantovićeva.

Zadovoljna je, kaže, što je jubilej obeležen u Baru.

- U Baru je naša škola, prolazeći težak i dramatičan put, uspela da dođe do ovog čarobnog prostora i sale pune jarkog svetla i do uslova koji su po najvišim standardima - kazala je direktorka škole.

Ansambl Baletske škole "Princeza Ksenija" / Foto Sergej Zabijako

DOČEKALA je ispunjenje svih snova, da talentovana deca imaju prostor za rad. Baletska škola imala je sreću da svoj put poslednjih pet godina ukrsti sa ambasadorom Nemačke u Crnoj Gori, Pijusom Fišerom, koji je prepoznao njen značaj i omogućio joj novi uzlet.

- Ovu investiciju, koja je vrlo značajna, obezbedio je patron škole, njegova ekselencija Pijus Fišer, koji je, otkad škola nema budžet, uspevao da obezbedi bruto plate za sve profesore. To su grandiozni napori i nadam se da će jednog dana dobiti nagradu za doprinos obrazovanju dece Crne Gore - rekla je Vanja Pantović, direktorka "Princeze Ksenije".

NOVI PROJEKAT

POČELE su probe na novom projektu - "Istorijsko balske igre", po planu profesorke Elene Petričenko. Prezentacija projekta koji obuhvata epohe renesanse, baroka, klasicizma i romantizma, biće upriličena u novim prostorijama škole u Baru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki