ZLOČIN BEZ ZABORAVA: U Bijelom Polju obeleženo 28 godina od otmice putnika iz voza u stanici Štrpci, rodbina poručuje - još čekamo pravdu

M. S.

27. 02. 2021. u 19:50

SA ovog mesta ću poručiti da se ovaj zločin nikada neće zaboraviti. Da će kao crna tačka retrogradne ideologije postati štivo koje će nove generacije podsetiti na zlo koje je učinjeno i u njima buditi onu svetlu stranu dobročinstva.

ЗЛОЧИН БЕЗ ЗАБОРАВА: У Бијелом Пољу обележено 28 година од отмице путника из воза у станици Штрпци, родбина поручује - још чекамо правду

Foto: Opština Bijelo Polje

Ovo je pred obeliskom “Sat života” u Bijelom Polju kazao Demir Ličina, čiji je otac Iljaz Ličina 27. februara 2003. godine otet iz brzog voza Beograd - Bar sa 20 putnika uglavnom muslimanske veroispovesti na stanici Štrpci.

Pre toga, minutom ćutanja, molitvama i polaganjem venaca na spomen obelisk rodbina i prijatelji otetih putnika iz voza Lovćen 671 poručili su da i nakon dugog niza godina i dalje iščekuju pravdu od sudova u Sarajevu i Beogradu i da je takav odnos nadležnih organa neoprostiv.

- Naše nezadovoljstvo se ne završava samo na tome. Uverili smo se da se sudi samo neposrednim dželatima, ali ne i onima koji su zločin planirali, instruisali i pratili njegove političke efekte. Bol je višestruk jer nepronalazak posmrtnih ostataka, nedobijanje statusa civilnih žrtava rata čine da zločin u Štrpcima posredno traje i da ne sme biti zaboravljen - kazao je Ličina.

Na spomenik žrtvama zločina u Štrpcima vence je položila i delegacija Opštine Bijelo Polje koju je predovdio predsednik opštine Petar Smolović, a senima žrtava poklonili su se članovi porodica otetih putnika, predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija, i građani Bijelog Polja.

Foto: Opština Bijelo Polje

Da podsetimo, pripadnici paravojne formacije predovođeni haškim osuđenikom Milanom Lukićem iz Višegrada, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina ali ne i za slučaj Štrpci, oteli su 27. februara pre 28 godina 18 pripadnika muslimanske veroispovesti, jednog Hrvata i još uvek nepoznatu osobu. Potom su ih prebacili na teritoriju Višegrada u čijoj okolini su nesrećni ljudi likvidirani...

Pre nekoliko godina, prilikom čišćenja jezera Perućac, pronađeni su posmrtni ostaci nakoliko otetih ljudi...

Za ovaj zločin u Višem sudu u Bijelom Polju na 15 godina zatvora osuđen je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca koga su na teritoriji Republike Srpske oteli pripadncii MUP Crne Gore i doveli ga u Podgoricu. On je odležao kaznu do poslednjeg dana. Osim njega na pet godina zatvora osuđen je Mićo Jovičić koji je postigao dogvoor o prznanju krivice sa pravosuđem BiH.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki