ČEKAJU ŠKOLU 43 GODINE: Novoformirana radna grupa raspravljaće o izgradnji osnovne škole

V. V.

28. 02. 2021. u 12:53

NAKON decenija čekanja, pisanja zahteva, i prekršenih obećanja formirana je radna grupa, čiji je zadatak da nađe rešenje za izgradnju škole u Igalu.

ЧЕКАЈУ ШКОЛУ 43 ГОДИНЕ: Новоформирана радна група расправљаће о изградњи основне школе

Foto: V. Vujnović

Podsetićemo, Igalo je najveća mesna zajednica u hercegnovskoj opštini, ima više od sedam hiljada stanovnika, ali od 1978. nema osnovnu školu. Da će biti izgrađena Igaljani su slušali svaki put pred izbore, ali su sva obećanja zaboravljlale ili su tražena opravdanja da se škola ne gradi. Osnovna škola "Dašo Pavičić", na Toploj, na koju su upućeni i mališani iz Igala već 80-tih godina je postala tesna, pa je i pre epidemije nastava organizovana u tri smene.

U radnoj grupi koja je sada formirana su predstavnici ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i predstavnici hercegnovske opštine. Oni će sutra (ponedeljak, 1.mart) imati prvi sastanak, potvrdila je sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo,članica radne grupe. Ona podseća da je lokalna uprava tokom prethodnog perioda slala više dopisa ka resornom ministarstvu i tadašenjem ministru Šehoviću sa inicijativom da se krene sa mrtve tačke. Do prvih konkretnih koraka došlo je tek nakon parlamentarnih izbora i tokom nedavne posete ministarske Bratić i državnog sekretara u sektoru obrazovanja Martina Ćalasana.

Prema rečima Ane Zambelić Pištalo postoji saglasnost svih članova da se krene u realizaciju ovog projekta pa bi već tokom ove godine usledile i konkretne aktivnosti.

-Na sastanku radne grupe videćemo koje su to pozicije i koja konkretna rešenja, objasnila je Zambelić Pištalo.

Razmatra se i mogućnost da buduća škola odgovara potrebi i za većim brojem učenika nego što je sada iskazano, ali nije isključeno ni da se problem reši rekonstrukcijom određenog objekta. Prostorno urbanističkim planom opštine Herceg Novi kao moguće su predviđene neke lokacije ali Opština nema dovoljno svojih parcela.

-Država je veći deo prepisala na sebe, Opština Herceg Novi je samo korisnik. Lokalna uprava je ona koja, nažalost, do sada nije mogla da ustupi neku parcelu već je to pitanje države, objasnila je Zambelić Pištalo.

DVE LOKACIJE

Za školu u Igalu PUP-om su predviđene dve lokacije – Dečije odeljenje Instituta "Dr Simo Milošević i deo zemljišta kod Ribarske ulice čiji je vlasnik država. Opština Herceg Novi je samo korisnik. Da li su ova dva rešenja jedina i najbolja i da li ispunjavaju sve potrebno za izgradnju škole, utvrdiće radna grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)