SMEŠTAJ I TERAPIJE ZA POSTKOVID PACIJENTE: U rešavanje krize uključeni i Opšta bolnica Meljine i Institut Igalo

V.V.

07. 03. 2021. u 10:45

LOŠA epidemiološka situacija ne jenjava u Crnoj Gori, a zbog rasterećivanja kovid bolnica, prvenstveno u Kotoru i Cetinju dogovoreno je da i Opšta bolnica Meljine prima postkovid pacijente koji nisu infektivni ali njihovo stanje zahteva produženi bolnički tretman. Na lečenju je već pacijentkinja premeštena iz OB Cetinje, informiše direktorica Bolnice u Meljinama dr Olivera Elez.

СМЕШТАЈ И ТЕРАПИЈЕ ЗА ПОСТКОВИД ПАЦИЈЕНТЕ: У решавање кризе укључени и Општа болница Мељине и Институт Игало

Foto: V.V.

- Izašli smo u susret hercegnovskom Domu zdravlja čija je patronažna služba preopterećena i  osam pacijenata propisanu terapiju prima u našoj kovid ambulanti. Nakon razgovora  sa predstavnikom Ministarstva zdravlja  dogovoreno je da se u cilju rasterećenja i oslobađanja kapaciteta kovid bolnica, postkovid pacijenti koji više nisu infektivni, a zahtevaju produženi bolnički tretman premeštaju u interno odeljenje OB Meljine.  U ponedeljak (8. mart) nakon razgovora  sa menadžmentom OB Cetinje i Kotor biće još takvih pacijenata, objasnila je  dr Elez.

S druge strane i sama Bolnica Meljine već dugo funkcioniše u otežanim uslovima i sa nedostatkom kadra, a samo proteklog meseca  40 zaposlenih obolelo je od KOVID-19.Više od polovine se vratilo na posao, ali deo je, među njima i dva lekara  sa internog  odeljenja,  još  na lečenju. Sada na tom I hirurškom odeljenju rade po  četiri lekara odnosno četiri hirurga. I deo  srednjeg kadra je još  u izolaciji.

- Pored toga ostajemo bez mlađeg medicinskog kadra jer odlaze u druge ustanove. Prošle nedelje smo ostali bez dva medicinska tehničara koji su primljeni u OB Nikšić. OB Meljine je u stalnom deficitu kadra te ovakvo odlivanje medicinskog kadra dodatno otežava funkcionisanje bolnice. Pokušali smo da damo do znanja nadležnima da  preuzimanje  kadra iz drugih bolnica nije konstruktivno rešenje u periodu epidemije, mada smo svesni da zbog statusa bolnice nismo u mogućnosti za zadržimo kadar iz drugih opština, obrazložila je dr Elez.

Foto: V.V.

U kovid ambulanti u Meljinama  tokom februara pregledano je 113 pacijenata. U toku januara i februara bilo je 14 transporta  u kovid bolnice u Kotoru, Baru, Nikšiću.Niko od hospitalizovanih pacijenata trenutno nije pozitivan na kovid.

POMOĆ INSTITUTA DR SIMO MILOŠEVIĆ

Nakon nedavnog sastanka  direktora hercegnovskog  Doma zdravlja dr Gorana Komara sa čelnicima zdravstvenih ustanova u Herceg Novom, kome je prisustvovao  i državni sekretar Veljko Čađenović, dogovoreno je da se i Institut  uključi u rešavanje kovid krize. Institut je ustupio jednu  prostoriju sa šest do osam ležajeva, ali se taj kapacitet može I povećati zaterapiju pacijentima obolelim od kovid upale pluća. Institut će obezbediti prevoz i medicinski kadar,a u ovom trenutku to je  velika pomoć –ocenio je dr Komar.

ATF IZMEŠTANjE KOVID AMBULANTE

Kovid ambulanta  koja je smeštena na samom ulazu u hercegnovski Dom zdravlja i službu Hitne pomoći verovatno će uskoro biti izmeštena. Vd direktora Doma zdravlja dr Goran Komar objašnjavada da sada oni  pacijenti koji su kovid negativni prolaze kroz grupu najverovatnije onih koji su kovid pozitivni. U saradnji sa opštinom  kovid ambulantu, kaže dr Komar  premestiće u veći prostor, najverovatnije u Zelenici. Tu će organizovati  testiranje brzim antigenskim testovima, pregled pacijenata,  možda i deo terapija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine