PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Deca imala problem zbog nedostatka telefona

I. K.

04. 06. 2023. u 20:00

DEČJI psiholog iz Sankt Peterburga Ekaterina Murašova i njene kolege sproveli su zanimljiv eksperiment sa decom i mobilnim telefonima.

ПОРАЖАВАЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Деца имала проблем због недостатка телефона

Foto: Shutterstock

Ona je zamolila 68 tinejdžera uzrasta od 12 do 18 godina da se odreknu svih svojih elektronskih uređaja, odnosno da isključe mobilne telefone, računare, televizore i tablete na osam sati i da za to vreme ni sa kim ne komuniciraju.

Ono što su smeli da rade u tih osam sati bilo je pisanje, crtanje, čitanje, pevanje, šetanje i bavljenje sličnim aktivnostima. Autorka eksperimenta želela je da dokaže da se moderni tinejdžeri ne mogu zaokupiti takvim stvarima i da su potpuno nesvesni svog stanja.

Prema pravilima eksperimenta, deci je savetovano da prekinu eksperiment ako osete preteranu teskobu, nelagodu ili napetost i da zabeleže vreme i razlog prekida.

Rezultati su bili krajnje iznenađujući. Od 68 ispitanika, samo troje je završilo eksperiment - jedna devojčica i dva dečaka. Tinejdžerka je osam sati zapisivala svoja osećanja u dnevnik.

Jedan od dečaka izrađivao je maketu jedrenjaka, uz pauzu za ručak i šetnju psa. Drugi je najpre sortirao i sistematizovao svoje zbirke, a zatim se bavio presađivanjem cveća. Niko od njih nije imao negativnih emocija tokom eksperimenta i nije primetio pojavu "čudnih" misli.

Troje učesnika eksperimenta izjavilo je da su imali "suicidalne misli", a petoro je doživelo napad panike. Kod 27 tinejdžera zabeleženi su simptomi kao što su mučnina, znojenje, vrtoglavica, talasi vrućine ili bolovi u stomaku. Gotovo svaki od njih prijavio je osećaj straha i teskobe.

Nakon završetka eksperimenta 14 tinejdžera odmah je pristupilo društvenim mrežama, 20 se javilo svojim prijateljima, troje roditeljima, a pet je otišlo u posetu prijateljima. Ostali su upalili televizore ili počeli da igraju igrice. Osim toga, gotovo svi su odmah uključili muziku ili stavili slušalice na uši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)