PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Od 110 pacijenata koji čekaju bubreg 30 su deca

I. K.

22. 06. 2023. u 14:45

NACIONALNI dan donora Srbija je dočekala sa samo 15 urađenih transplantacija, 2.000 pacijenata koji čekaju organ kao jedini lek, kao i sa nepoznatim brojem preminulih građana koji nisu dočekali transplantaciju.

ПОРАЖАВАЈУЋА СТАТИСТИКА: Од 110 пацијената који чекају бубрег 30 су деца

Foto Shutterstock

Dan donora je posvećen sećanju i neizmerljivoj zahvalnosti donorima i njihovim porodicama, koje su u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih ugasili, smogli snage i dali saglasnost za transplantaciju.

U Srbiji trenutno na kadaveričnu transplantaciju bubrega čeka oko 80 odraslih i 30 dece, novu jetru čeka oko 90 odraslih, dok je novo srce potrebno za 40 odraslih.

- Svest građana na temu doniranja organa je na veoma niskom nivou, a direktna posledica toga je trenutno stanje u programu transplantacije, koje je evidentno veoma loše - rekao je Mladen Todić, predsednik Udruženja "Zajedno za novi život". - Neophodna je edukacija, kako bismo shvatili da je statistički gledano 20 puta veća šansa da nam zatreba organ, nego da budemo donori. A sa druge strane, apelujem na sve bitne činioce u društvu, državu, struku, pacijente, medije i crkvu da se uključe u podizanje svesti građana i da zajedničkim snagama otklonimo strahove koji prate ovu temu. Mi koji smo dočekali transplantaciju se svakog šestog juna javno zahvalimo našim donorima koji su nam spasli i produžili živote.

Od početka godine u Vojnomedicinskoj akademiji urađeno je 13 transplantacija, od čega su urađene tri kadaverične transplantacije jetre, dva bubrega i osam transplantacija bubrega od živih donora.

- Vojnomedicinska akademija raspolaže svim potrebnim resursima, a prevashodno edukovanim kadrom za izvođenje ovih najkompleksniji hirurških procedura - rekao je pukovnik doc. dr Momir Šarac, vaskularni i transplantacioni hirurg u VMA. - Organizaciono smo u stanju, što smo i dokazali u proteklom periodu da u roku od sat vremena možemo da organizujemo ekipe kako za multiorganske eksplantacije, tako i za transplantacije doniranih organa. Sa ponosom ističemo da je uspostavljena vrhunska saradnja vojnog i civilnog zdravstva, koje je dala dobre rezultate, a prevashodno za transplantaciju jetre koja predstavlja jednu od najkompleksnijih i najzahtevnijih procedura, ne samo u hirurgiji, već u celokupnoj medicini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!