UTICAJ KOFEINA NA ORGANIZAM: Znate li šta se sve dešava u našem telu ako prestanemo da ga konzumiramo?

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 21:00

KADA kažemo kafa, koja asocijacija vam prvo pada na pamet?

УТИЦАЈ КОФЕИНА НА ОРГАНИЗАМ: Знате ли шта се све дешава у нашем телу ако престанемо да га конзумирамо?

Foto: Shutterstock

Crna, jaka sa malo šećera - nezamenljiv jutarnji i popodnevni ritual koji momentalno podiže energiju, razbuđuje. Ipak, ako iz nekog razloga, želite ili morate da smanjite unos kofeina i prestanete da pijete kafu ili energetska pića, ovu odluku sprovedite postepeno, jer u protivnom organizam može da "trpi" posledice.

Sigurni smo da u vašem okruženju skoro svaka osoba konzumira kofein, često više puta dnevno, pri čemu kafa dominira kao glavni izvor ovog stimulansa. Ipak, ako ste iz nekog razloga odlučili da prestanete da pijete kafu, vaša odluka može da utiče na zdravlje.

Drugim rečima, ukoliko drastično izbacite kofein, možete osetiti negativne efekte, koje će, doduše, trajati nekoliko dana, a evo i koji su:

Foto Shutterstock

Glavobolje

Kofein je mač sa dve oštrice kada je u pitanju glavobolja - ne samo da je konzumacija kofeina povezana sa češćim glavoboljama, već i odvikavanje od kofeina može da izazove glavobonje. Da stvari budu još komplikovanije, kofein se takođe može koristiti i za lečenje glavobolje.

Redovna konzumacija kafe sa kofeinom može da izazove sužavanje krvnih sudova što dovodi do smanjenja protoka krvi. Kada prestanete da pijete kafu, krvni sudovi se vraćaju na svoju uobičajenu veličinu i mogu privremeno da izazovu glavobolje. Kada pokušavate da ublažite glavobolju zbog odvikavanja od kofeina, samo vodite računa da izbegavate lekove za ublažavanje glavobolje koji sadrže kofein, piše Iting vel.

Gubitak težine

Možda ne biste očekivali, ali ako prestanete da konzumirate kofein možete izgubiti kilograme. Studija iz 2021. objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja povezala je konzumaciju dijetalnih gaziranih pića (pića koja sadrže kofein) sa povećnom željom za hranom kod gojaznih osoba, što bi moglo da dovede do neželjenog povećanja unosa kalorija. Međutim, prestanak konzumiranja kofeina može doprineti gubitku težine.

Foto Shutterstock

Konstipacija

Kafa može da stimuliše probavni sistem, a istraživači veruju da je to verovatno zbog načina na koji kofein reaguje sa mikrobima koji žive u našim crevima. To znači da prestanak konzumiranja kofeina može značiti i male nepravilnostu u pražnjenju creva. Preporučnjivo je da kofein zamenite vodom i konzumirate mnogo biljne hrane bogate vlaknima poput voća, povrća, orašastih plodova i celih žitarica.

Letargija

Kofein je stimulans, tako da je verovatno da ćete osetiti mali pad energije najmanje nekoliko dana kada prvi put prestanete sa kafom ili gaziranim pićem. Nekoliko neželjenih efekata odvikavanja od kofeina uključuje smanjenu budnost i aktivnost, pospanost. Zato je preporučljivo da se pripremite na ovaj radikalan korak - smanjite unos kofeina malo po malo i tako smanjite šanse da doživite ove neprijatne efekte.

Šta je kofein

Kofein se dobija iz zrna kafe, iz listova čaja i iz zrna kakaa. Dodaje se veštačkim pićima i jedan je od prirodnih psihostimulansa, supstanci koje utiču na centralni nervni sistem. Najčešće ga konzimiramo putem kafe, čaja, gaziranih pića. Postoje brojne studije koje su se bavile istraživanjem ove supstance i treba biti oprezan sa njegovom konzumacijom. Preporučljivo je, što se tiče konzumacije kafe ili drugih pića koja sadrže kofein, da o količini porazgovarate sa izabranim lekarom.

Ispijanje šest ili više šoljica kafe dnevno može povećati rizik od srčanih oboljenja do 22 odsto, sugeriša studija objavljena u martu 2019. u Amerikan Žurnal of Klinikl Nutritišon. Prekomerna konzumacija kofeina može da izazove visok krvni pritisak. Ipak, postoje i istraživanja koja sugerišu da je bitna uloga kofeina u smanjenjima rizika od Parkinsove i Alchajmerove bolesti.

(RT)

BONUS VIDEO:

Da li je istina ili mi se samo sniva, ovo su 38. zrenjaninski Dani piva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!