PROBIOTIC EXCELLENCE CENTER Eminentni stručnjaci na V naučnom simpozijumu sa međunarodnim učešćem

Novosti online

24. 11. 2023. u 14:30

U organizaciji Probiotic Excellence Centra AbelaPharm, u Beogradu je u petak 24. novembra, održan V naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem, pod nazivom Mikrobiota - svet unutar nas. Na ovogodišnjem simpozijumu predstavljene su najnovije smernice i istraživanja iz oblasti gastroenterologije, neonatologije, alergologije i otorinolaringologije.

PROBIOTIC EXCELLENCE CENTER Еминентни стручњаци на В научном симпозијуму са међународним учешћем

Foto: Nemanja Budimčić

V naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem, na kome su govorili stručnjaci iz prestižnih ustanova: Univerzitetskih kliničkih centara Ljubljane, Crne Gore, Tuzle, Klinike za đečje bolesti Zagreb, kao i vrhunski stručnjaci iz najvažnijih dečjih klinika iz Srbije kao što su Institut za majku i dete “dr Vukan Čupić”, UDK Tiršova, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, GAK ”Višegradska” i drugi, pratilo je više od 500 pedijatara iz Srbije i regiona.

Foto: Nemanja Budimčić

Bulardi 100 godina od otkrića: Šta kažu nova istraživanja

У време када се информације о пробиотицима шире брже него икада, сведоци смо како истраживања о овим корисним микроорганизмима доносе нова сазнања. Иако су пробиотици део наше медицине већ деценијама, сваки дан сазнајемо нешто ново. Чак и они најиспитиванији, какав је рецимо Саццхаромyцес боулардии за који знамо већ пуних 100 година, умеју да нас изненаде, па од пробиотске кваснице која је препорука број један за дијареју дођемо до неких нових студија које говоре о томе на који начин Буларди може помоћи да се спречи неонатална жутица, изјавио је Доц. др сци.спец фарм. Давор Ј. Корчок на отварању овог скупа.

Foto: Nemanja Budimčić

Mikrobiota Creva: Ključ za Razumevanje Depresije, Alchajmerove Bolesti i Autizma

Da je svet probiotika fascinantan potvrdio je i prof. dr Rok Orel, pedijatar-gastroenterolog na čelu kliničkog odeljenja za gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu Pedijatrijske klinike UKC Ljubljana: ’’Već decenijama znamo da veza između creva i mozga ima veliki uticaj na zdravlje čoveka. Međutim, tek nedavno smo shvatili da mikrobiota creva može značajno uticati na razvoj mozga, te da je usko povezana sa mnogim bolestima poput depresije, Alchajmerove bolesti, pa čak i autizma.

Foto: Nemanja Budimčić

Nisu Svi Probiotici Isti: Kako Odabrati Prave Sojeve za Zdravlje Dece

Doc. dr sci. Iva Hojsak, načelnica Zavoda za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i poremećaje prehrane u okviru Klinike za đečje bolesti Zagreb, istakla je u svom izlaganju da probiotici nisu isti, te da bi trebalo preporučivati samo sojeve koji su dokazano efikasni za određeno kliničko stanje. Konkretno, kada govorimo o sindromu nervoznih creva kod dece, jedina probiotska kultura koja dokazano može pomoći je Lactobacillus rhamnosuss GG.

Foto: Nemanja Budimčić

Istraživanja pokazuju: Pol Deteta Utiče na Sastav Majčinog Mleka

Interesantno predavanje imala je i prim dr sci. med. Tatjana Nikolić, pedijatar-neonatolog iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo GAK Višegradska koja je istakla da studije pokazuju da je kod dece koja se hrane mlečnim formulama prisutan značajno manji broj dobrih bifidobakterija u crevima, u odnosu na decu koja se hrane majčinim mlekom. Drugi faktori koji utiču na sastav majčinog mleka su ishrana majke, upotreba antibiotika, način porođaja, ali i vrlo zanimljivo, pol deteta i geografska lokacija na kojoj majka i beba žive.

Foto: Nemanja Budimčić

Prevencija Alergija: Značaj Probiotskih Kultura u Praksi

Prof. dr Marina Atanasković-Marković, Ass. Dr sci. med. Mirjana Stojšić i prim. dr sc.i med. Katarina Stanković su na interesantnom panelu podelile svoja znanja i bogato iskustvo iz prakse, pružajući nam dragocen uvid u ulogu koju mikrobiota ima u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti kod dece. Poseban naglasak stavljen je na značaj probiotika u sprečavanju alergija i infekcija gornjih disajnih puteva.

Tradicija se Nastavlja

Za ovih pet godina, posvećenosti i edukacije u oblasti mikrobiote sa preko 50 predavača, eminentnih stručnjaka iz Srbije, regiona i Evrope, više od 2000 učesnika imalo je priliku da razmeni nova znanja i iskustva iz kliničke prakse. Ovaj, jubilarni, V naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Probiotic Excellence Centra AbelaPharm, još jednom je otvorio vrata za dalju saradnju i unapređenje pedijatrijske prakse u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave