JOGOM SPREČITE ILI UBLAŽITE NAPAD ASTME: Uz terapiju, pogoršanje bolesti može da se spreči i ovim vežbama

I. K.

21. 01. 2024. u 13:00

NAPADI astme češće se dešavaju kada je vazduh hladan, vlažan i zagađen. Zato je važno da se astmatičari pridržavaju terapije, ali je neophodno da znaju i činjenicu da se pogoršanje stanja uspešno može sprečiti i pomoću vežbi joge.

ЈОГОМ СПРЕЧИТЕ ИЛИ УБЛАЖИТЕ НАПАД АСТМЕ: Уз терапију, погоршање болести може да се спречи и овим вежбама

Foto: Shutterstock

Oni koji praktikuju ovu drevnu disciplinu ističu da vežbe joge deluju umirujuće na psihu i telo, a stanje napetosti je jedan od vrlo čestih faktora koji izazivaju pogoršanje simptoma astme.

Pored relaksacionog dejstva joga pozitivo deluje na telo učeći pojedinca kako pravilno da diše i kako da uspori disanje. Uz to ona pomaže jačanje mišića celog tela. Za astmatičare posebno je značajno jačanje mišića disajne muskulature koji poboljšavaju proces disanja.

Opružanje

Lezite na prostirku, a ispod glave i leđa stavite jastuk tako da gornji deo tela bude malo povišen. Prvo ispružite ruke preko glave i dobro se istegnite kao da ste se tek probudili. Zatim vratite ruke uz telo tako da budu malo šire od širine kukova i dlanove okrenite prema gore. Pustite da stopala padnu u stranu. Zatvorite oči i opustite vilicu. Nekoliko puta udahnite kroz nos pa izdahnite kroz usta.

Stojeći pretklon

Zauzmite stojeći stav, stopala neka vam budu u širini kukova. Udahnite pa se s izdahom spustite u pretklon iz karlice, lagano savijte kolena ako je potrebno pa se uhvatite dlanovima za laktove. Možete se laktovima nežno ljuljati u jednu, pa u drugu stranu. Ostanite u ovom položaju barem pet udaha i izdaha. Zatim se s udahom vratite u stojeći položaj.

Položaj štapa

Sedite leđima oslonjenim na zid. Noge su opružene ispred tela. Dlanove spustite pokraj tela, a stopala zategnite tako da vrhovima prstiju težite ka grudima. Udahnite pa s izdahom polako spustite bradu na grudni koš. Zadržite ovaj položaj barem pet udaha i izdaha.

Istezanje prednje strane

Iz ležećeg položaja podignite telo oslanjajući se na dlanove i stopala. Pri tome dlanovi su okrenuti ka unutra, a kada se podignete, glavu zabacite unazad i istegnite vrat. Ostanite u ovom položaju pet udaha i izdaha, pa se izdahom polako spustite na podlogu.

Turski sed

Sedite u turski sed, ali spojite taban o taban. Obuhvatite stopala rukama i privucite čelo na njih. Zamislite da su vaše noge krila leptira, pa njima nežno zamahnite tako da se grudni koš malo opusti. Dišite ujednačeno i mirno, kroz nos. Ostanite u položaju barem pet udaha i izdaha.

Foto: pixabay

Most

Lezite na leđa, savijte kolena tako da vam stopala budu točno ispod njih. Dlanove ispružite sa strane uz telo. S udahom polako podignite zadnjicu od poda. Dobro se usmerite ramenima i temenom u pod. Otvorite grudni koš, a bradu udaljite od grudne kosti. Ostanite u ovom položaju barem 30 sekundi pa se spustite.

Riba

Iz ležećeg položaja oslonite se na laktove, dlanove podvucite ispod karlice. S udahom otvorite grudni koš, a s izdahom zabacite glavu nežno unazad. U ovom položaju možete nekoliko puta udahnuti kroz nos, pa izdahnuti na usta, tako da eliminišete sav stres. Ostanite barem pet udaha i izdaha pa polako "izađite" iz položaja i spustite glavu na podlogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)