ZDRAVIJI UZ INHALIRANJE: Topla para olakšava prehladu i upalu sinusa, evo šta je najbolje da se koristi (FOTO)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

29. 01. 2024. u 17:00

UDISANjE pare je stari prirodni lek za oslobađanje od simptoma prehlade i upale sinusa.

ЗДРАВИЈИ УЗ ИНХАЛИРАЊЕ: Топла пара олакшава прехладу и упалу синуса, ево шта је најбоље да се користи (ФОТО)

Foto Shutterstock

Ovaj postupak se medicinski naziva inhalacija, a topli, vlažan vazduh koji se udiše oslobađa disajne puteve od sluzi u nozdrvama, grlu i plućima. Na ovaj način se efikasno ublažavaju simptomi upaljenih i otečenih krvnih sudova u nosnim prolazima.

Pravilo je da se topao vazduh udiše od 10 do 15 minuta, dva do tri puta dnevno, zavisno od simptoma, a potom miruje u krevetu sa uzdignutim jastukom.

Да би ефекат инхалације био што бољи у топли воду можете да додате босиљак, морску со или мајчину душицу.

Foto Shutterstock

Bosiljak

Stavite dve supene kašike suvog bosiljka u litar i po proključale vode koju ste sipali u širu činiju. Nagnite lice iznad činije i prekrijte glavu peškirom, trudite se da što duže udišete paru punu mirisa i ekstrakta bosiljka. Ako ne možete da izdržite dugo ispod peškira, pravite kraće pauze, ali trudite se da izloženost pari traje nekoliko minuta u kontinuitetu da bi se postigli željeni efekti.

 

Foto Shutterstock

Morska so

Njena lekovita svojstva poznata su od davnina, posebno se primenjuje kod upale sinusa. Dovoljno je da u vrelu vodu (dva litra) sipate supenu kašiku morske soli i ponovite postupak sa peškirom i inhaliranje. Morska so omogućiće prohodnost nosa ali će i očistiti sluzokožu nosa. Ako se nos ponovo zapuši, postupak možete da ponovite još jednom u toku dana, najbolje pred spavanje.

 

Foto: Free Images Pixabay

Majčina dušica

Možete se inhalirati i majčinom dušicom, posebno ako vas muči sekret u bronhijima. Dve supene kašike suve biljke stavite u vrelu vodu i inhalirajte se. Pomoći će i u umirivanju napada kašlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima