RUZMARIN KAD SE PREHLADITE: Lek iz prirode - moćan saveznik protiv gljivica, ublažava grčeve, smanjuje stres i anksioznost

I. K.

14. 02. 2024. u 17:00

U NAŠEM narodu ruzmarin je najpoznatiji kao biljka kojom se kite svatovi. Međutim, osim ovog starog običaja ruzmarin je u narodu poznat ne samo zbog mirisa i arome, nego i zbog lekovitog svojstva.

РУЗМАРИН КАД СЕ ПРЕХЛАДИТЕ: Лек из природе - моћан савезник против гљивица, ублажава грчеве, смањује стрес и анксиозност

Foto Shutterstock

Istraživanja su pokazala da karnozna i ruzmarinska kiselina u ruzmarinu imaju moćna antibakterijska, antivirusna i antifungalna (protiv gljivica) svojstva. Redovno konzumiranje ruzmarina potencijalno može pomoći u smanjenju rizika od infekcije. Može da pomogne i imunološkom sistemu da se bori protiv infekcija.

Karnozna kiselina poznata je kao jedinjenje koje ima moćna antioksidativna svojstva. Iako je potrebno više istraživanja, preliminarne studije pokazuju da ruzmarin ima pozitivan uticaj na smanjenje anksioznosti i stresa. U nasumičnom ispitivanju sprovedenom na studentima, otkriveno je da ruzmarin, u poređenju sa placebom, poboljšava kvalitet spavanja učenika i smanjuje nivo anksioznosti.

Čaj od lista

AKO hoćete da vam se rumene obrazi pijte čaj od lista ruzmarina. Osim za bolju prokrvljenost kože, on je dobar kao sredstvo za ublaženje grčeva, stimulisanje lučenja žuči, olakšanje varenja i eliminaciju gasova. Povećava prokrvljenost srčanog mišića. Kašičicu lista ruzmarina prelijte šoljom ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Čaj procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju.

Ruzmarin se vekovima koristio kao pomoćno sredstvo za pamćenje a studije o aromaterapiji pomoću ruzmarina potvrdile su neke od ovih tvrdnji. Jedna studija je otkrila značajna poboljšanja u kognitivnim performansama u roku od 20 minuta nakon udisanja esencijalnog ulja ruzmarina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024