BUDUĆNOST U LEČENJU MUŠKE NEPLODNOSTI? Istraživači iz Izrela napravili "laboratorijske testise"

I. K.

22. 03. 2024. u 10:00

ISTRAŽIVAČI sa izraelskog Univerziteta Bar-Ilan uzgojili su "laboratorijske testise" za koje se nadaju da bi mogli da ublaže mušku neplodnost.

БУДУЋНОСТ У ЛЕЧЕЊУ МУШКЕ НЕПЛОДНОСТИ? Истраживачи из Изрела направили лабораторијске тестисе

Foto Shutterstock

Za male, veštačke organe, napravljene od ćelija uzetih iz testisa miša, kaže se da liče na strukturu i funkciju prirodnih testisa miša. Istraživači, predvođeni doktorkom Nican Gonen, imaju za cilj da iz ljudskih matičnih ćelija stvore testise nalik čovekovim kako bi pomogli u lečenju razvojnih seksualnih poremećaja i neplodnosti.

Biolozi su već proizveli organoide - trodimenzionalne minijaturne verzije nezrelih organa, nalik mozgu, bubrezima i crevima, od matičnih ćelija. Organoidi koje je formirao tim dr Gonen uzgajani su iz nezrelih ćelija testisa neonatalnih miševa.

Istraživači su shvatili da je procedura bila uspešna kada su identifikovali strukture nalik na tubule i ćelijsku organizaciju koja je oponašala "in vivo testis". Veštački testisi miša dobro su funkcionisali devet nedelja, što je, u teoriji, dovoljno vremena da se sperma miša stvori i oslobodi. Ovaj proces traje oko 34,5 dana.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)