DOBRA CRVENA FLORA, ZDRAVIJE I SRCE: Veza mikrobioma i kardiovaskularnih bolesti

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

28. 04. 2024. u 15:00

MIKROBIOM creva može da ima značajan uticaj na zdravlje srca, rekao je dr Cheng-Han Chen, interventni kardiolog i medicinski direktor Structural Heart Program u MemorialCare Saddleback Medical Center u Laguna Hilsu, Kalifornija.

ДОБРА ЦРВЕНА ФЛОРА, ЗДРАВИЈЕ И СРЦЕ: Веза микробиома и кардиоваскуларних болести

Foto shutterstock.com

On je istakao da je sve više i više istraživanja u kojima se navodi da postoji veza između sastava nečije crevne flore ili mikrobioma. Postoji veza između tipa, distribucije i relativnog sastava crevnih bakterija koje neko ima i povezanosti sa njihovim faktorima rizika za srčana oboljenja - što uključuje visok krvni pritisak, visok holesterol i gojaznost.

Prethodna istraživanja povezala su neuravnoteženi mikrobiom creva sa povećanim rizikom za nekoliko kardiovaskularnih bolesti, uključujući koronarnu bolest srca, srčanu insuficijenciju, moždani udar, srčani udar, hipertenziju i aterosklerozu.

Drugi način na koji mikrobiom creva može potencijalno imati štetne efekte na srce je proizvodnja trimetilamin-N-oksida (TMAO).

- Kada se crevni mikrobi hrane holinom - koji se nalazi u crvenom mesu, živini, jajima i određenim ribama - oni proizvode trimetilamin (TMA), koji se apsorbuje u telo i odlazi u jetru gde se menja u TMAO - objasnio je dr John P. Higgins, sportski kardiolog na McGovern Medical School na The University of Texas Health Science Center u Hjustonu.

TMAO je loš jer je povezan sa holesterolom i plakom koji sužava arterije u važnim krvnim sudovima u telu, posebno koronarnim arterijama koje snabdevaju srce krvlju. Tako da su ljudi sa visokim nivoom TMAO izloženi povećanom riziku od srčanog ili moždanog udara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove