SAČUVATI MIR I JEDINSTVO CRKVE: Otvoreno pismo Amfilohija Ranku Krivokapiću

POVERENjE Mitropolit sa našim novinarom Milenom Marković

21. 11. 2020. u 18:00

ZA demonsku trpezu sedaju oni koji se u naše dane bespoštedno bogate na račun drugih. Otimaju sirotinjski hleb i u našem društvu stvaraju provaliju između male grupe bogatih i većine siromašnih.

САЧУВАТИ МИР И ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ: Отворено писмо Амфилохија Ранку Кривокапићу

Foto Belmondo

Po istinskoj reči proroka: "Bezbožnik ne zna za stid." Takvi zaboravljaju da je "oteto prokleto". A pravedni Bog učini nas ne da se odvajamo jedni od drugih, da jedni od drugih otimamo, nego da jedni drugih bremena nosimo. Da ljubimo jedni druge. Pomažemo slabije i siromašne. Da bratski delimo dobra kojim nas je Bog obdario i da, tako, ispunjavamo Zakon Hristov.

Ovo je samo jedna od poruka mitropolita Amfilohija koju je u praznične božićne dane uputio sa Cetinja, januara 2007. godine. Opomenuo je da su podele u Crnoj Gori na samoj ivici noža. Pozvao je na mirenje, razumevanje i zavapio: "Svaka deoba, svaki razor i razaranje zajedništva, naročito sa onima koji su nam bliski po duhu i srodnici po telu, suprotni su duhu Božjem i duhu crkve Božje. Zato vas molim da se srodimo, jedinstvo crkve i mir sačuvamo."

Kada smo ga, deceniju posle, suočili sa ovom, njegovom porukom, u danu kada je ekipu "Novosti" ugostio u Patrijaršiji u Beogradu, upitali dokle će trajati ta demonska trpezarija, sede li svi i dalje za istim stolom, ili su se možda, neki i odmakli - odgovorio je.

- Sede. Da, sede... Ali će doći dan nepobedive pravde. Doći će, kad-tad. Tada će ona zablistati i okrepiti ovaj naš narod, zgažen čizmom bezbožnika. Ja ne znam kada će taj dan doći, ali, doći će. Izdržali smo i izdržavamo sva iskušenja. Crna Gora i njen narod će se vinuti, kao što je kroz vekove činio. Odbraniće sebe od drugih i druge od sebe, svoju veru, svoj jezik. Dostojanstvo po Zavetu Svetog Petra Cetinjskog, čojstvo i junaštvo po meri Marka Miljanova i mudrošću vladike Rada Tomova. Mislim da nikad nismo bili bliži tom danu, kada će se, ovi što su oboreni i uniženi, podići na meru i visinu na kojima su oduvek bili... Eto, uveli su crnogorski jezik, leče komplekse. Da li, na primer, u jednoj Austriji nekome pada na pamet da uvodi - austrijski. To, uvođenje crnogorskog jezika je nasilje nad vekovima. Zapalo ih je u ovom trenutku. Oni su vlast. Ali, ima i ona narodna "Svaka sila za vremena bila".

ZAGLEDAO se u samo njemu dostupnu daljinu. Bio je suočen sa sve izvesnijim, bolnim podelama ne samo u crkvi, već i među narodom, koji su podsticale vlasti. Kazao je:

- Sramote Crnu Goru i to će im doći na naplatu. Samo dotle... Samo da narod ne strada. Pre koju godinu, kada je Krivokapić, a ja ga zovem Krivoglavić, u crnogorsku skupštinu uveo Miraša Dedeića, kao, da predstavi takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, rekao sam: Ovaj vaš čin je gori od seks afere od koje se tresla slavna Crna Gora.

Mitropolit je, tada, u otvorenom pismu Ranku Krivokapiću, predsedniku parlamenta, upitao: Ko vam daje za pravo da na tako bezočan način gazite po dostojanstvu Mitropolije crnogorsko-primorske, kičmenom stubu duhovnosti, kulture i državnosti Crne Gore, protivustavno gazeći njena prava. Ko vas je ovlastio da pljujete po pravoslavnoj crkvi, jednoj i jedinstvenoj. Da potirete njeno kanonsko ustrojstvo i vekovni poredak, priznat i poštovan u svim zemljama sveta, gazeći istovremeno Ustav Crne Gore.

Bio je još oštriji:

- Narodu podmećete kukavičje jaje i skrnavite Svetog Petra Cetinjskog. Da li je moguće da ste toliko kratkovidi i kratke pameti pa da ne vidite da vam narod okreće glavu svestan toga i zbog čega činite to što činite.

OBRATIO se, konačno, Krivokapiću kao poglavici "nekog primitivnog afričkog plemena":

- Da ste taj poglavica, a ne predsednik Skupštine jedne časne, drevne zemlje i jednog istorijskog zrelog naroda, pa bi i tada tako bezumno ponašanje bilo previše. Ko je tebi, Krivoglaviću, dao punomoćje da od Skupštine Crne Gore praviš cirkus. Da li misliš da se evropska demokratija, kojoj tobože stremite, sastoji u povampirenju boljševičko-titoističkog voluntarizma kome ste služili i u kom ste vaspitani. Ovoga puta pod novim plaštom evropskih integracija: "Da se Vlasi ne dosete?"

- Zar vam nije jasno, Krivokapiću, da pretvarajući Skupštinu koja postoji da bi štitila i promovisala prava svih građana, pretvarate u svoje prćije i partije. Da time stvarate nove deobe u narodu, sramoteći Crnu Goru pred svetom, zar je moguće da samo vama nije jasno ono što je očigledno svakom zdravomislećem čoveku u Crnoj Gori, da je ovaj vaš čin gori pred Bogom i pred istorijom od seks trafikinga.

MITROPOLIT Amfilohije na kraju podseća pravoslavni narod Crne Gore i sve ljude dobre volje da je u Crnoj Gori nastupilo novo vreme progona duha, morala i crkve. Da je započelo novo gonjenje sramnim atacima na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Crnu Goru u njenoj istoriji.

- Ali ja verujem da će se narod učvrstiti u veri i istini - poručio je. - Naša crkva koja je izdržala sve progone i iskušenja u svojoj svehiljadegodišnjoj istoriji, izdržaće i ovo.

Pitali smo ga da li je bio baš sasvim siguran da će izdržati: narod, sveštenstvo, monaštvo uprkos progonima i pritiscima kakvih je bilo samo u vreme najcrnjeg komunizma.

- Izdržaće - odgovorio je.

Kada su Milogorci uveli Miraša Dedeića u Skupštinu Crne Gore, kako bi na taj način promovisali novu, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, mitropolit im je odgovorio: "To je gore, neka mi Bog oprosti, nego da su vola uveli u Skupštinu." Kasnije je, ponajviše uz savete Mahmuta Bušatlije, o Mirašu gotovo zaćutao. Bušatlija mu je kazao, kako nam je mitropolit pričao u Patrijaršiji: "Što ga više spominjete, više mu pridajete značaja." I, poslušao ga je.

Kraj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024