STARENJE JE PRIVILEGIJA: Izložba na temu lepote starenja u Parobrodu

Novosti online

02. 10. 2023. u 16:42

POVODOM Međunarodnog dana starijih osoba, udruženje građana "Snaga prijateljstva" - Amity i Foto Savez Srbije organizovali su svečano otvaranje foto izložbe na temu "Lepota starenja", u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

СТАРЕЊЕ ЈЕ ПРИВИЛЕГИЈА: Изложба на тему лепоте старења у Пароброду

Ana Batrićević

Izložbu je otvorio Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a u programu su učestvovali prvonagrađeni pesnik na ovogodišnjem Amity konkursu za najbolji putopis starijih osoba, pevačka grupa Hrišćanske humanitarne organizacije Hleb života i plesni ansambl "Starogradska Srbija".

Žigmanov je istakao da je starenje privilegija i pozvao da svi zajedno menjamo svest i sliku koju dominantno imamo o starijim osobama. Kako je naveo, izložba na najbolji način razbija predrasude o starijim osobama, jer oslikava lepotu starenja i potencijale trećeg životnog doba.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je da starost ne sme da prati osećaj beznađa, strah od samoće i otuđenosti, ne sme da se doživljava kao teret za društvo, jer će nas ona sve neminovno sačekati. Rekao je i da nam je potrebna međugeneracijska solidarnost, posebno ako se ima u vidu da je svaka peta osoba u Srbiji starija od 65 godina i da smo jedna od demografski najstarijih zemalja u Evropi.

Ana Batrićević

 


Nadežda Satarić, ispred udruženja Amity, navela je da je izložba otpočela život pre tri godine, kada je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prepoznalo njen značaj i podržalo kroz finansiranje projekta njenu prvu postavku.
Jovana Ubiparip, iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji, podsetila je da se ovaj fond zalaže za aktivno i zdravo starenje, a Miroslav Predojević, sekretar Foto saveza Srbije, kazao je da je na ovogodišnji konkurs prispelo 388 fotografija 71 autora, a da je stručni žiri za izložbu primio 74 rada od 46 autora.
Izložba će biti otvorena do 12. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku