NAJKONTROVERZNIJA ŽENA U SRPSKOJ ISTORIJI? Bila je udata za kralja, ubijena je pre 120 godina (FOTO)

S.BABOVIĆ

07. 02. 2023. u 13:13

UBIJENA je u Majskom prevratu 1903. godine, a istorija je pamti kao nerotkinju, svojeglavu vladarku, glavnog krivca za pad dinastije Obrenović.

НАЈКОНТРОВЕРЗНИЈА ЖЕНА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ? Била је удата за краља, убијена је пре 120 година (ФОТО)

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Kraljicu Dragu Mašin, jednu od najkontroverznijih žena u srpskoj istoriji, zaverenici su ubili zajedno sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem i čelnicima tadašnje srpske Vlade. Mnogi momenti iz života ove neobično obrazovane žene, anatemisane i u zvaničnim naučnim izvorima ostali su manje poznati.

Koliko je istine, a koliko mitova nastalo u godinama posle ubistva okružilo sećanje na Dragu Mašin? Odgovore na ta pitanja postavili su stručnjaci Muzeja rudarsko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, a njihova izuzetna istraživačka publikacija sa izložbom pod imenom „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“ biće otvorena večeras od 19 sati u sali Muzejske zbirke u Trsteniku.

- U pitanju je bila jedna od najtragičnijih antiheroina srpske istorije - napominje Jelena Vukčević, istoričarka trsteničke Muzejske zbirke. - Često je u javnosti bila jedini krivac za pad dinastije Obrenović od koje se očekivalo da podari naslednika. Zaboravilo se da je bila i humanitarna radnica, književnica, prevoditeljka, pokroviteljka Jovanu Steriji Popoviću, podigla spomenik Jovanu Iliću.

Autorke ove dragocene postavke koja sadrži i ilustrovan život, lične predmete i dragocenosti kraljice Drage su Ana Ranković i Aleksandra Marušić. Istraživale su i okolnosti koje su dovele do Majskog prevrata, ali i događaje koji su usledili posle ubistva bračnog para i njihovih najbližih saradnika. Katalog donosi i vredne istorijske priloge dr Ane Stošić i Dejana Vukelića.

-Pre nego što su tela kralja i kraljice preneta s travnjaka ispred dvora na Staro groblje u dvoru je izvršena obdukija - istražuje dr Ana Stolić. - Opelu očitanom na brzinu u kapeli na groblju kod stare Crkve Svetog Marka prisustvovao je samo kraljev sabor. Kraljevski par je sahranjen bez ceremonije i oglašavanja zvona. Otkopani su grobovi Obrenovića, najpre kneza Milana, sina kneza Miloša, ali je bio premalen. Potom je otvoren grob Ane Obrenovići u koji su smešteni kovčezi kralja i kraljice.

BONUS VIDEO - STIŽE POMOĆ SA SVIH STRANA: I Irak i Iran uputili avione sa hranom i lekovima u Siriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)