NA PLATU 5.000 DINARA: Veći dodtak za razredne starešine, veće i obaveze - predlog Radne grupe

B.Borisavljević

06. 04. 2023. u 20:47

RAZREDNE starešine bi ubuduće trebalo da imaju veću nadoknadu za posao koji obavljaju. Naime, Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u obrazovnim ustanovama je predložila povećanje "dodatka" sa četiri na sedam odsto, odnosno sa 3.000 na oko 5.000 dinara.

НА ПЛАТУ 5.000 ДИНАРА: Већи додтак за разредне старешине, веће и обавезе - предлог Радне групе

Foto arhiva

Veća primanja doneće i veće obaveze odeljenskim starešinama. U uputstvu za rad kojim se bliže uređuju njihovi zadaci, a donelo ga je Ministarstvo prosvete se navodi da je uloga razrednog starešine primarno vaspitne prirode i vezana je za aktivnosti u okviru odeljenja radi razvijanja i negovanja moralnih vrednosti kod učenika, tolerancije, empatije i razvijanja ekološke svesti. Primarni zadaci su - organizacioni, pedagoški, saradnja sa roditeljima, stručno usavršavanje i vođenje evidencije.

- Odeljenjski starešina svojim stavovima, modelom ponašanja kreira pozitivnu atmosferu u odeljenju, razvija inkluzivnu i podržavajuću sredinu za uspostavljanje socijalnih relacija između svih učenika, čime doprinosi razvoju učeničkog kolektiva i pruža podršku ličnom razvoju svakog učenika - piše u uputstvu.

Kao najvažniji pedagoški zadatak navodi se uspostavljanje poverenja sa učenicima, pružanje dodatne podrške đaku u okviru rada Tima za pružanje dodatne podrške, praćenje napredovanja i ocenjivanja učenika, preventivni rad sa njima i roditeljima, postupanje u situacijama zaštite od nasilja i diskriminacije, kao i pojačan vaspitni rad sa školarcima.

Forum srednjih stručnih škola koji je nedavno uputio pismo ministru, nakon što se u javnosti pojavila radna verzija izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

- Vidimo iz predloga da ste, kada su obaveze odeljenjskih starešina u pitanju, bili vrlo maštoviti - navodi se u dopisu. - Niste zaboravili da odeljenskog starešinu opteretite dodatnim obavezama, ali da taj posao nagradite i povećanjem naknade vam je nekako promaklo i izostalo. Izmene i dopune zakona predviđaju dodatne obaveze za razredne starešine, kao da su oni hobotnice sa osam ekstremiteta, a o povećanju zarade ni reči.

Kako navode u Forumu, u izmene zakona biće uneta obaveza da odeljenjski starešina, zajedno sa stručnim saradnicima, odnosno sa timom za zaštitu od diskriminacije, nasilja zlostavljanja i zanemarivanja ili timom za inkluziju, sačinjava plan pojačanog vaspitnog rada koji traje do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Razredni starešina će biti dužan i da vodi posebnu evidenciju o pojačanom vaspitnom radu, u koju se unose podaci o događaju, učesnicima, vremenskoj dinamici, preduzetim aktivnostima i merama i delotvornosti pojačanog vaspitnog rada.

U Foruma smatraju da dodatne obaveze koje se planiraju izmenama zakona treba da obavlja pedagoško-psihološka služba, dok bi razredni starešina mogao samo da pomaže jer je, kako tvrde, opterećen nizom drugih obaveza.

RODITELjI

 U okviru savetodavnog rada sa roditeljima, razrednim starešinama je preporučeno da, samostalno ili u saradnji sa drugim stručnjacima, obrađuju teme poput vaspitni stilovi roditelja, stres kod roditelja i podrška jačanju roditeljskih veština, kako vaspitavati decu za učešće u demokratskom društvu"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)