BRNABIĆ NA OTVARANJU BIOSENS: Pokazali smo da možemo da budemo centar izvrsnosti (FOTO/VIDEO)

Tanjug

19. 04. 2023. u 16:47

OTVORILI smo sedište jednog evropskog centra koji će doneti nove vrednosti i inovacije ne samo Srbiji, već i regionu i svetu, rekla je danas premijerka Ana Brnabić na otvaranju razvojnog instituta BioSens u Novom Sadu.

БРНАБИЋ НА ОТВАРАЊУ БИОСЕНС: Показали смо да можемо да будемо центар изврсности (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Brnabić je istakla da je Srbija pokazala da može da bude centar izvrnosti u jednoj od oblasti koja je veoma važna za budući razvoj naše zemlje, a to je digitalna poljoprivreda.

- To je ustvari intersekcija ili sinergija između tehnologije i poljoprivrede. Nešto što je neophodno i potrebno u vremenima klimatskih izazova i klimatskih promena da obezbedimo da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate, da mi damo kao država, uz pomoć nauke, istraživanja i razvoja naučnih instituta, adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima da mogu da nastave sa svojim poslom i da mogu da budu konkuretni u budućnosti - rekla je Brnabić.

Svečanom otvaranju je prisustvovala i evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Marija Gabrijel, koja je izjavila da će institut BioSens biti svetlo budućih istraživanja ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Kako je navela, “Bioteh” je esencijalni sektor našeg svakodnevnog života, a sa novim talasom inovacija možemo bolje da povežemo nauku, inovacije i obrazovanje, a sve to sa centrom izvrsnosti, umećem vođenja i talentima.

 

 

- Možemo da kažemo da stvaranje ovog instituta pokazuje kako evropska podrška i svetske investicije rade zajedno da stvore konkretne rezultate. Institut novi centar izvrsnosti će voditi srpski ekosistem inovacija napred a u isto vreme ce obezbediti digitalna resenja u poljoprivredi - istakla je Gabrijel.

Direktor BioSens instituta Vladimir Crnojević ocenjuje da je ovo nova era naučno - istraživačkog rada u Srbiji, koja je sada u zamahu.

Ova zgrada je jedna od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji i prva u Evropi sa ovim antivibracionim rešenjem tog jezgra koje je otporno na vibracije. Sa nove strane, ona je tvrđava budućnosti koja simbolizuje viziju i put, i naravno reka koja teče između, a koja simbolizuje protok vremena, podvukao je Crnojević.

Za izgradnju BioSens instituta izdvojeno je 30 miliona evra, od kojih je polovina novca donacija Evropske unije. Sledeći korak u digitalnom razvoju je izgradnja “Bio4” instituta u Beogradu, koji predstavlja multidisciplinarni projekat u širem regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)