U NEVOLJI BUDI ČOVEK: U Novom Sadu konferencija o srpsko-turskom savezništvu u katastrofama

J. S.

10. 05. 2023. u 20:42

U ZGRADI Rektorata Univerziteta u Novom Sadu danas je svečano otvorena međunarodna konferencija pod nazivom “Saveznici tokom katastrofa: TURSKO-SRPSKO iskustvo” koju je priredila Organizacija za traganje i spasavanje (OTIS) iz Novog Sada, a u saradnji sa Turskom spasilačkom organizacijom - AKUT. Konferencija će trajati do 12. Maja.

У НЕВОЉИ БУДИ ЧОВЕК: У Новом Саду  конференција о српско-турском савезништву у катастрофама

Pavle Pejić

Analizirana su  reagovanja ovih spasilačkih organizacija tokom katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Tursku s ciljem  jačanja bilateralnih i bratskih odnosa između dve organizacije kao i jačanje veze između naših naroda.

Dragan Bjelić, predsednik Organizacije za traganje i spasavanje, sumirao je utiske tokom boravka u Turskoj, ističući koliko je ova poseta značajna za oba tima ali i da je bitno razgovarati na ove teme kako bi u budućnosti bili spremni da brzo i pravovremeno reaguju u slučaju vanrednih situacija ukoliko se one dese.

Pavle Pejić

 

- Naš tim za spasavenje u Tursku se uputio tri dana nakon zemljotresa. Kahramanmaraš je u tom trenutku bio u potpunosti razoren zemljotresom. Radili smo na poslovima pretrage i spasavanje ljudskih života, ali takođe imali smo i medicinski tim koji je bio zadužen za pružanje prve pomoći svima kojima je to bilo neophodno – rekao je Bjelić i dodao da su utisci celokupnog tima  pomešani, i da se dan danas prisećaju svih situacija u kojima su se zatekli.

Svojim prisustvom konfereniciju su uveličli državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović i  predstavnica Turske ambasade u Srbiji Pinar Senturk.

Prorektor Univerziteta u Novom Sadu (UNS), Đorđe Herceg istakao je da je ponosan što su gosti iz Turske ugošćeni upravo u rektoratu UNS i da mu je zadovoljstvo što imamo tako hrabre ljude oko sebe.

Pavle Pejić

 

OTIS-ov tim je sa materijalno-tehničkom opremom boravio sedam dana u gradu Kahramanmaraš u Turskoj koji je razoren katastrofalnim zemljotresom. Kao jedina volonterska organizacija sa ponosom su nosili zastavu Republike Srbije tokom svih spasilačkih i medicinskih misija koje smo imali u saradnji sa turskim i brazilskim timovima. Na terenu su proveli preko 90 časova neumorno radeći na zadacima pretrage i spasavanja ljudskih života u srušenim zgradama i objektima što pokazuje i sjajna saradnja sa AKUTO-m.

Četvoro članova Turske spasilačke organizacije AKUT, doputovalo je u Novi Sad, a Esra Ustunkaya, potpredsednica AKUT-a zahvalila se na gostoprimstvu i sjajnoj oraganizaciji konferencije.

OTIS predstavlja volontersku, nevladinu, neprofitnu organizaciju koja obavlja delatnosti od interesa za Republiku Srbiju u smislu ostvarivanja ciljeva iz oblasti pretrage i spasavanja života, pružanja prve i medicinske pomoći u urbanim, nepristupačnim i drugim terenima, kao i obuke iz oblasti prve pomoći i spasavanja, tokom vanrednih situacija, elementarnih nepogoda i u mirnodopskim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo