U SLOVENIJI NAJBROJNIJI, A NEMAJU STATUS MANJINE: „Novosti“ istražuju - Koliko Srbi u dijaspori čuvaju identitet, jezik, kulturu...

Jovanka SIMIĆ

29. 05. 2023. u 07:00

U VEĆINI susednih zemalja Srbi se suočavaju sa nizom ozbiljnih problema, poput učestalih etnički motivisanih incidenata u Hrvatskoj, nepriznatim manjinskim statusom u Sloveniji, nepostojanjem bilateralnog sporazuma za zaštitu manjina s Albanijom, nepoštovanje prava na zapošljavanje i školovanje na maternjem jeziku u Federaciji BiH i Crnoj Gori...

У СЛОВЕНИЈИ НАЈБРОЈНИЈИ, А НЕМАЈУ СТАТУС МАЊИНЕ:  „Новости“ истражују - Колико Срби у дијаспори чувају идентитет, језик, културу...

Foto: Privatna arhiva

- Najpovoljniji status naši sunarodnici imaju u Rumuniji i Mađarskoj. Sa obe ove zemlje Srbija ima bilateralne sporazume o zaštiti manjina, i na toj osnovi formirane su međuvladine mešovite komisije za manjine - sumira za "Novosti" rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja o položaju Srba u regionu Dragomir Radenković, doktor ekonomskih nauka, nekadašnji ambasador i konzul u Temišvaru i član novoosnovanog Odbora za iseljeništvo Matice srpske.

Srbi u Rumuniji, naglašava dr Radenković, imaju jedno garantovano mesto u parlamentu, a u Mađarskoj zastupnika, portparola bez prava glasa, ali sa pravom iznošenja mišljenja o manjinskim pitanjima. U obe zemlje vlada redovno finansira krovne organizacije srpske manjine, postoji obrazovanje na srpskom jeziku, podržavaju se aktivnosti srpske zajednice u oblasti kulture.

U obe ove države, međutim, naših sunarodnika sve je manje iz popisa u popis. U Rumuniji ih nema više od 18.000, dok je u Mađarskoj taj broj oko 10.000. Srbi u Mađarskoj su u najspecifičnijem položaju - najmalobrojniji su, ali njihov značaj umnogome prevazilazi brojnost jer raspolažu bogatom kulturnom baštinom i društveno-istorijskim iskustvom značajnim za vasceli srpski narod. Slično je i u Rumuniji. Nastavi li se trend pada nataliteta, u ne tako dalekoj budućnosti, u tim zemljama biće više srpskih istorijskih tragova nego samih Srba.

U ostalim zemljama okruženja Srbi se suočavaju sa ozbiljnim izazovima statusne i institucionalne prirode, sa teškoćama u obrazovanju i informisanju na maternjem jeziku što direktno ili indirektno dovodi u pitanje njihovu nacionalnu, etničku, kulturnu i versku posebnost.

- Slovenija je jedina zemlja u kojoj Srbi u regionu nisu priznati kao nacionalna manjina - naglašava dr Radenković i dodaje da, inače, ovakav status imaju i pripadnici drugih naroda sa prostora bivše SFRJ.

Priznate su samo italijanska i mađarska manjina, kao autohtone, uz romsku, i njima se obezbeđuje širi korpus prava kao što su upotreba nacionalnih simbola, obrazovanje na svom jeziku, pravo na predstavnika u parlamentu, neposredno predstavljanje u organima lokalne samouprave.

Srbi u Sloveniji traže da im se priznaju ista prava koja imaju Slovenci u Srbiji, odnosno da dobiju status nacionalne manjine, jer sadašnji status otvara put ka njihovoj asimilaciji. Osnivanjem Nacionalnog saveta Srba Slovenije 2016. godine i Saveza Srba u Sloveniji (2019) kao krovne organizacije, učinjeni su koraci ka poboljšanju položaja srpske zajednice. Suštinski značaj za rešavanje problema koji stoje pred Srbima u Sloveniji i za unapređenje njihovih prava imala bi promena statusa i priznanje srpske nacionalne manjine.

MEĐU 30.000 PRIZNAJU SAMO 155

SRBI u Albaniji dobili su status nacionalne manjine tek 2017. godine. Njihov ukupan broj na popisu stanovništva 2011. godine, kada nisu imali manjinski status, iznosio je svega 155, koji se, prema zvaničnim albanskim podacima i dalje vodi kao relevantan. Međutim, prema procenama Udruženja srpsko-crnogorske zajednice "Morača-Rozafa", koja okuplja i Bošnjake koji sebe smatraju Srbima muslimanske veroispovesti, srpsko--crnogorska zajednica u Albaniji broji oko 30.000 srpskih ljudi.

Mada su najbrojnija manjinska grupa (prema nezvaničnim procenama srpskih udruženja preko 65.000 ljudi), imaju status etničke zajednice na koju se ne primenjuje Okvirna konvencija Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. Samim tim između Srbije i Slovenije ne postoji ni bilateralni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina. Status Srba u Sloveniji jedno je od spornih pitanja u srpsko-slovenačkim odnosima.

- Ova tema trebalo bi da ima visoko mesto u dijalogu Srbije i Slovenije, da bude kontinuirano prisutna na agendi bilateralnih susreta i razgovora. Nastojanju da se ovo pitanje pozitivno reši mogao bi da doprinese i Odbor za iseljeništvo Matice srpske, tako što bi ukazivao na potrebu da se inicira rešavanje ovog pitanja prilikom susreta predstavnika zvaničnih organa Srbije sa odgovarajućim slovenačkim partnerima. U svakom slučaju, nadležne institucije Srbije trebalo bi znatno više i odlučnije da se angažuju na rešavanju ovog pitanja - smatra dr Radenković.

Srbija još nema bilateralni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina sa Albanijom, na osnovu kojeg bi se formirala međuvladina mešovita komisija za manjine. Osim toga, na srpskom jeziku nema nastave ni u jednoj javnoj školi, niti medija koji bi bili finansirani od strane države.

Albanija, ističe dr Radenković, još nije potpisala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, kojom bi srpski jezik bio priznat kao tradicionalni manjinski jezik, što bi tu državu obavezivalo na njegovu primenu u oblasti školstva i javnog informisanja.

Specifičan položaj imaju i Srbi u BiH koji, prema ustrojstvu te Federacije, nisu nacionalna manjina, mada su statusno konstitutivni narod sa nadležnostima predviđenim Dejtonskim sporazumom (dva entiteta - FBiH i Republika Srpska, tri konstitutivna naroda), položaj Srba krajnje je nepovoljan, uz kršenje osnovnih ljudskih i nacionalnih prava.

- Ne poštuju se ustavne i zakonske odredbe, uskraćuju se sredstva za srpske organizacije i udruženja, ne poštuje se pravo na zapošljavanje u javnom sektoru, ne ostvaruje se pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i ćiriličnom pismu, ne poštuje se srpski kulturni i verski identitet... Čak i one opštine u kojima su Srbi u apsolutnoj (Drvar, Glamoč i Bosanski Petrovac), odnosno relativnoj većini (Grahovo), zanemarene su od strane kantonalnih i federalnih vlasti- upozorava dr Radenković.

Ni u Crnoj Gori, s obzirom na nedefinisan status srpske zajednice, između Srbije i Crne Gore, ne postoji bilateralni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina, niti osnovni bilateralni mehanizam koji se odnosi na zaštitu nacionalnih manjina.

Privatna arhiva

Dragomir Radenković

U takvim uslovima, pred Srbima je znatan broj problema. Srpski jezik ima status manjinskog jezika. Za zapošljavanje je na snazi neformalni kriterijum nacionalne podobnosti... A, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja Crne Gore, koje je Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)sproveo, na popisu nacionalno bi se 42,8 odsto građana Crne Gore izjasnilo se kao Crnogorci, dok bi se u popisni listić upisalo 32,8 procenata kao Srbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu