SVAKI TREĆI POGINULI U SAOBRAĆAJU - PENZIONER: Najčešće stradaju između 17 i 20 sati, kao pešaci ili biciklisti

V.C.S.

09. 06. 2023. u 12:02

ČAK 187 osoba, od čega 68 ljudi starijih od 65 godina, izgubilo je život od početka godine u saobraćajnim nezgodama. U odnosu na isti period prošle godine, broj stradalih U TREćEM DOBU povećao se za više od trećine, tačnije za 36 odsto. Poginulo je 18 osoba više.

СВАКИ ТРЕЋИ ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈУ - ПЕНЗИОНЕР:  Најчешће страдају између 17 и 20 сати, као пешаци или бициклисти

D.N.

- Svi moramo da uradimo više da zaštitimo starije sugrađane i svaka institucija i svaki pojedinac može da da veći doprinos - kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Ova Agencija, u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i uz podršku lokalnih Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja, organizuje niz edukativnih tribina usmerenih na povećanje bezbednosti starih lica u saobraćaju (65+) pod sloganom "Bezbednost godi-nama - bezbednost godinama".
- Kroz razgovor i interaktivnu edukaciju, učesnicima skrećemo pažnju na propuste koji mogu biti fatalni i ukazujemo šta je bezbedno ponašanje koje može da sačuva život i zdravlje u različitim saobraćajnim situacijama. Prema statistici, svaki drugi poginuli pešak u saobraćajnim nezgodama je osoba starija od 65 godina. Čak sedam od deset biciklista koji su izgubili život u saobraćaju su takođe lica starija od 65. Budući da u poznijim godinama dolazi do opadanja pažnje i koncentracije, slabije procene rizika i sporijeg kretanja, veoma je važno razgovarati sa starijim osobama i podsećati ih da u saobraćaju budu dodatno oprezni. Naročita pažnja neophodna je prilikom prelaska kolovoza, vožnje bicikla, kretanja  u naselju i van naselja, posebno u večernjim satima i u uslovima smanjene vidljivosti - kažu u Agenciji.
Prema njihovim podacima, osobe u trećem dobu najčešće stradaju između 17 i 20 časova, pa je potrebno ukazati im na važnost nošenja svetlo-odbojnih prsluka, retro-reflektujućih oznaka i svetlije odeće, kako bi bili uočljivi za vozače i druge učesnike.
- Skrećemo pažnju vozačima da budu oprezni i obrate pažnju na pešake i bicikliste, koji su najmanje zaštićeni u saobraćaju, a najviše izloženi i zato predstavljaju ranjivu kategoriju - poručuju iz Agencije.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove