POZNAT JE DATUM STABILIZACIJE VREMENA: Do tada "monsunske kiše", grmljavinske nepogode, lokalno grad i poplave

Novosti online

10. 06. 2023. u 11:42

NASTAVLjA se veoma nestabilno vreme, a takva vremenska situacija potrajaće i narednih 10 dana. Ipak, do tada, uslediće i jedna manja i kratkotrajna stabilizacija vremena, ali ne na teritoriji cele zemlje.

ПОЗНАТ ЈЕ ДАТУМ СТАБИЛИЗАЦИЈЕ ВРЕМЕНА: До тада монсунске кише, грмљавинске непогоде, локално град и поплаве

Foto: Profimedia/Ilustracija

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Očekuju se i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

U predelima grmljavinskih nepogoda u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuje se da padne preko 30-40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, pri čemu bi došlo do poplava i bujica kod manjih tokova ili zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Jaki pljuskovi i padavine biće snažnog, ali veoma lokalnog karaktera, tako da će se i njihova količina veoma razlikovati i to na maloj udaljenosti.

Tako će na pojedinim lokacijama u kratkom vremenskom intervalu pasti kiše koliko u proseku padne za pola meseci ili mesec dana, a svega nekoliko kilometara dalje može da padne veoma mala količina padavina, pa čak da prođe i bez kapi kiše.

Svi ovi padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severozapadnoj visinskoj struji.

Inače, kako su vetrovi veoma slabi, uključujuće i one visinske koje pokreću te sisteme, očekuje se da se u predelima sa nepogodama i obilnim pljuskovima ti sistemi dugo zadržavaju nad istim područjem, što bi bio dodatni problem, jer bi isto područje natapala ogromna količina kiše ili bi duže vremena bilo izloženo olujama i grmljavinama, pa i gradu.

Maksimalna temperatura biće od 21 do 27°C.

Veoma obilne padavine naročito se očekuju širom Srbije u noći ka ponedeljku. U ponedeljak će na severu doći do prestanka padavina, pa će u Vojvodini tokom dana biti suvo, a južnije od Save i Dunava očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Obilne padavine očekuju se naročito u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima Srbije, u donjem delu Podunavlja, u Pomoravlju i u Braničevskom okrugu. Do kraja dana i večeri i u ovim predelima padavine će oslabiti, pa i prestati.

Inače, padavine će u ponedeljak biti i posledica prodora hladnog fronta sa severa, pa će doći i do priliva svežije vazdušne mase.

U utorak i sredu na severu Srbije biče pretežno sunčano. U ostalim predelima očekuje se umereno ili promenljivo oblačno, u utorak ujutro sa slabom kišom na jugu i istoku Srbije, dok se sredu padavine očekuju uglavnom u južnim i centralnim predelima.

Maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak biće od 20 do 24°C, a u sredu malo toplije.

Od četvrtka do kraja sledeće sedmice biće ponovo nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, uz mogućnost obilnih padavina i nepogoda.

Kada je reč o temperaturi, prvo će biti u skladu sa kalendarom, a potom narednog vikenda ponovo u padu na vrednsti oko 20°C.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za sredinu juna je od 25 do 29°C.

Prema današnjim prognozama stabilizacija vremena očekuje se nakon 20. juna.

S obzirom na to se u narednom periodu očekuje širom Srbije dodatnih 20 do 40 mm kiše, lokalno od 50 do 100 mm, a u zonama najjačih oluja i preko 100 mm, očekuje se rast svih manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava i bujica na manjim tokovima, potocima i u gornjem toku Zapadne i Južne Morave. Opasnost od bujičnih poplava i izlivan ja očekuje se i u slivovima Kolubare Jadra, Timoka i drugih manjih i srednjih reka.

U predelima gde ne bude izlivanja reka i drugih tokova, postojaće opasnost od poplava i bujica zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacini sistemi prihvate veću količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Dunav i Sava prethodnih dana zabeležili su već pad i to za metar do dva, tako da se na ovim rekama ne očekuje opasnost od poplava, a dobra vest je da će vodostaj ovih reka i narednih dana biti u padu.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, kako za vikend tako i u narednom periodu preporučuje se oprez na otvorenom i izbegevanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

POSLEDICE RUŠENjA BRANE: Ovako izgleda poplavljena Nova Kahovka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!