U NEBO GLEDA 26 GRADOVA I OPŠTINA: Širom Srbije saniraju štete od poplava i nevremena (FOTO/VIDEO)

E. V. N.

13. 06. 2023. u 19:00

DOK se utvrđuje i, gde je to iole moguće, sanira šteta koju su naseljima Moravičkog okruga nanele ogromne količine padavina, pažnju privlači činjenica da su reke i potoci u čačanskim selima uglavnom ostali u svojim koritima, koja su preventivno čišćena i održavana.

У НЕБО ГЛЕДА 26 ГРАДОВА И ОПШТИНА: Широм Србије санирају штете од поплавa и невремена (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: G.Šljivić

Najkritičnije je bilo u gradskoj sredini, gde je voda prodrla u podrumske prostorije više domaćinstava, a poplavljeno je bilo i par desetina automobila. Čačak je jedan od 26 gradova i opština širom naše zemlje u kome je proglašena vanredna sitiacija zbog nedavnih (ne)očekivano velikih padavina.

- Sva voda koja se slivala sa Gučkog puta završila je u Ulici kneza Miloša, odakle se razlila po ostalim saobraćajnicama, najviše u Stefana Prvovenčanog, Prvomajskoj, Stjeničkoj i okolnim, bočnim trasama - objašnjava direktor JP "Gradac" Milan Bojović. - Reagovali smo postavljanjem džakova sa peskom i ispumpavanjem iz podruma, ali je količina vode zaista bila ogromna, pa je u jednom trenutku u Ulici Svetog Save, kod hotela "Morava", na kolovozu "vodostaj" premašio 40 centimetara. Slivnici na raskrsnici kod "Crnogorca" nisu mogli sve da prime, pa se voda slila u Knez Miloševu, u kojoj nije izgrađena atmosferska kanalizacija....

U Ulici Bogdana Kapelana poplavljeno je nekoliko poslovnih i stambenih objekata, jer je Loznička reka napunila korito i nije bilo moguće ulivanje atmosferske kanalizacije. Zato je, u saradnji sa vatrogasno-spasilačkim jedinicama, na toj lokaciji zatvorena kišna kanalizacija, da se voda ne bi vraćala iz Lozničke reke u Ulicu Bogdana Kapelana. Slično je bilo i u Trbušanima, gde je čitav sliv reke Slatine i potoka Mijatovac bio pun, pa je na čitavoj teritoriji Čačka proglašena vanredna situacija... Dramatično je bilo i u ivanjičkom selu Vučak, gde je bujica odnela put i jedno domaćinstvo odsekla od sveta.

- Do ugroženih meštana odmah je poslata mehanizacija, ali je nova jaka kiša produbila i povećala već ogromne štete na putnoj infrastrukturi, a jedina srećna okolnost je što su reka Moravica i njene pritoke još u svojim koritima - kaže prvi čovek Opštine Momčilo Mitrović.

U Lučanima su bujične vode odnele oko 100 kilometara puteva, do pojedinih kuća se jedva može i terenskim vozilima, a čelnik lokalne samouprave Milivoje Dolović potvrđuje da je vanredno u čak 17 mesnih zajednica.... Na teritoriji Vrnjačke Banje oštećeno je oko četiri kilometara lokalnih saobraćajnica, te sedam mostova, uz više desetina domaćinstava u okolnim selima Gračac, Reka, Podunavci, Novo Selo i Vraneši. Sanacija štete i svega onoga što je bujica nanela u centar prestonice srpskog kontinetalnog turizma brzo je obavljena, a za rekonstrukciju oštećenih puteva lokalna samouprava očekuje i pomoć države...

Član kraljevačkog Gradskog veća zadužen za vanredne situacije, Radoica Kočović, "raportira" da su bujični vodotokovi, slivajući se sa obližnjih planina, oštetili lokalne saobraćajnice u Bogutovcu, Loptanici, Bogutovačkoj Banji, Dragodsinjcima, selima podno Gledićkih planina, te Obrvi i Lađevcima. Sve to pokrenulo je i odrone kamenja i zemlje u Bogutovačkom kraju, gde mehanizacija uveliko čisti puteve, a u toku je i zvanično procenjivanje štete... Iako su u Jagodini nadležni učinili sve što je trebalo i pre elementarnih nepogoda, zbog više od 100 litara kiše po kvadratu, na čitavoj teritoriji grada i dalje je na snazi vanredna situacija.

Korita reka Belica i Lugomir su proširena, peskom je napunjeno više od 10.000 džakova od kojih se formiraju zaštitni bedemi, a angažovana je i firma koja je usisala velike količine mulja, peska, kamena, otpada od drveća i lišća - sve ono zbog čega se kišna kanalizacija u Jagodini zapušila, pa nije mogla da primi ni projektovane količine vode.

- Najnovije padavine nisu izazvale štetu u samom gradu, ali su stradala sela Dragoševac, Šantarovac, Šuljkovac i Bunar, gde je bilo odrona, a stihija je nosila automobile i traktore, te "čupala" bandere - kaže komandant Štaba za vanredne situacije u Jagodini Ratko Stevanović...

U PARAĆINU UDAVLjENO 3.000 PILIĆA

KADA su bujične vode sa Juhora prodrle na farmu živine Miroslava Stevanovića iz sela Potočac kod Paraćina, u objektu se nalazilo 8.000 pilića. Domaćini su, najpre, pokušali da ispumpaju poplavu, ali nije bilo efekta, pa su prionuli na evakuaciju peradi...

- Nažalost, mnogo pilića je zauvek ostalo pod slamom, između 2.500 i 3.000, a ogromna vlaga nepovratno je uništila i koncentrat pripremljen za ishranu pilića - kaže Stevanović, dok čeka da na teren izađu veterinarska i opštinska komisija za procenu štete. (Z. R.)

U svilajnačkoj opštini vanredna situacija proglašena je u selu Vojska, gde je poplavljeno nekoliko desetina domaćinstava, a voda je ušla i u više kuća, pa su ekipe imale mnogo posla da ispumpaju bar dao naplavina... Od 12. juna vanredno je i na čitavom području Ćuprije, gde su angažovani svi raspoloživi kapaciteti vatrogasaca, JKP "Ravno 2014", putara i tamošnje Vodoprivredne organizacije...

Rekovčani se sa najviše problema suočavaju u selima Tečić, Loćika, Beočić, Sekurič i Ursule. Predsednik Opštine Aleksandar Đorđević posebno ističe da je, usled udara vode iz reke u obalu, u Loćiki odnet asfaltni put, dok je u Beočiću, u delu Grača, putna infrastruktura potpuno uništena... Početak sedmice doneo je vanrednu situaciju i u Despotovcu...

Padavine su i u paraćinskoj opštini - posebno u atarima Svojnova i Drenovca - za samo dva dana premašile 100 litara po kvadratnom metru, što je dovelo do izlivanja bujičnih vodotokova i plavljenja puteva, dvorišta, podruma... Vanredno je na čitavoj teritoriji grada na Crnici, a nadležni saopštavaju da je najteže u podjuhorskim selima Svojnovo i Potočac, gde su se izlili potoci, ali i u Drenovcu, Sikirici i Ratarima, sa druge strane Velike Morave. Pored devastiranih puteva, posle povlačenja vode ostali su uništeni usevi, te dvorišta prepuna svakovrsnih naplavina. Dežurne opštinske ekipe pomagale su građanima da postave barijere, a juče pre podne, zbog izlivanja vode na kolovoz, za saobraćaj je izvesno vreme bio zatvoren regionalni put ka Striži, a ugrožena je i opštinska trasa ka Donjem Katunu. U samom Paraćinu poplave nema, ali je Štab za vanredne situacije izdao naredbu da u pripravnosti budu timovi zaduženi za postavljanje mobilne zaštitne ograde za odbranu grada od izlivanja Crnice, posebno u delovima gde nema fiksnih, betonskih zidova...

Gotovo da nema ni dela Rasinskog okruga koji ne "pliva" u vodi, a među najugroženijima su zapadnomoravska sela Velika Drenova, Selište, Medveđa. Bujične reke slile su se na plodne oranice, koje na teritoriji Trstenika zauzimaju bezmalo 30.000 hektara.

- Prizor je jeziv, a pod vodom nam je čak 15.000 podloga za ruže - očajna je Ivana Janković iz Velike Drenove, a znatna materijalna šteta izvesna je i u Selištu, Mijajlovci, Stragarima, Ribniku, Počekovini, Donjoj i Gornjoj Crnišavi, pa predsednica Opštine Milena Turk kaže da su, zbog prodora vode u više stambenih i pomoćnih objekata, za ispumpavanje angažovani vatrogasci i pripadnici JP "Srbija vode".

Iz Opštinskog štaba za vanredne situacije podsećaju domaćine da su obavezni da održavaju kanale pored svojih kuća, jer su upravo zapušeni odvodi i propusti doveli do problema koji su 10. juna eskalirali proglašavanjem vanredne situacije... Na teritoriji Varvarina, zbog bujica je kritično u Suvaji, Bačini i u Obrežu... Najfrekeventije kruševačke ulice suočene su sa sporim oticanjem vode, a ugroženi su objekti na Jasičkom putu, te u Ulici cara Lazara... Vanredno je i u Aleksandrovcu, te delu Ćićevca...

U odnosu na početak sedmice, stanje u Sokobanji je stabilnije. Iako prve procene pokazuju da su pričinjene štete ogromne, zbog obilnih padavina i izlivanja reke Moravice sve ekipe i raspoloživa mehanizacija i dalje su na terenu. Poplava je ugrozila 50 domaćinstava i oko 200 ljudi u sokobanjskom naselju, kojima je voda ušla u podrume i u prizemlje objekata.

- Brzim reagovanjem i u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije, te ljudstvom iz javnog preduzeća "Srbija vode", otklonjene su najteže posledice, a preventivno smo postavili džakove sa peskom, odlučni da spasimo svaki dom i zaštitimo sve živote - poručuje Miodrag Nikolić, predsednik Opštine i komandant Štaba za vanredne situacije, precizirajući da, usled obilnih padavina, kanalizacija nije mogla da primi svu nadošlu vodu, pa su poplavljeni putevi prvog i drugog reda.

Ošrtećene su i ugrožene trase Aleksinac - Sokobanja, Sokobanja - Knjaževac i Sokobanja - Boljevac, a za saobraćaj su zatvoreni opštinski putevi prema selima Beli Potok i Dugo Polje, kao i takozvani mlinski most u Rtanjskoj ulici, i jedan od prilaza Vrelu, iz pravca Čitluka.

Poplava je, naglašava Nikolić, ugrozila i Opštinsku deponiju koja se nalazi između Sokobanje i Bovanskog jezera.

BONUS VIDEO - VANREDNA SITUACIJA U ĆIĆEVCU: Poslednje nepogode četvrte veće ove godine na područu Aleksandrovca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)