FUNKCIONERI UGLAVNOM POŠTUJU ZAKON: MESEČNO I 300 ZAHTEVA ZA DUPLU FOTELJU

V.N.

15. 06. 2023. u 12:48

MESEČNO Agencija protiv korupcije dobije između 200 i 300 zahteva funkcionera koji se ovoj instituciji obraćaju s pitanjem da li uz funkciju koju već obavljaju mogu da prihvate još jednu, a da pritom ne prekrše zakon. Obim ovog posla, kako se pokazalo u praksi, značajno se povećava nakon izbora na raznim nivoima.

ФУНКЦИОНЕРИ УГЛАВНОМ ПОШТУЈУ ЗАКОН: МЕСЕЧНО И 300 ЗАХТЕВА ЗА ДУПЛУ ФОТЕЉУ

Foto: V. Danilov

Ovo se čulo na današnjoj onlajn tribini o utvrđivanju povrede zakona oko nespojivosti funkcija i sukobu interesa, a koju je organizovala Agencija za sprečavanje korupcije. Cilj je bio da se predstavnicima medija, ali i nevladinog sektora, koji je i te kako značajni u otkrivanja "duplih funkcionera", dodatno razjasne ključne zakonske odredbe u ovoj oblasti.

Prema rečima Jasmine Ćirković, iz Sektora za sukob interesa i pitanja lobiranja, većina zahteva za obavljanje više funcija bude odoborena, jer se to ne kosi zakonom, ali su problem oni koji preuzmu dužnost ne tražeći tumačenje:

- Oni se često pravdaju da nisu znali da treba da nam se obrate. I to ne možemo da prihvatimo. Agencija postoji već 12 godina, i teško nam je da poverujemo da neko dosad nije čuo za nas i svoje obaveze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku