OBNAVLJA SE ĆELE-KULA ZAPADNE SRBIJE: Restauriše se spomen na austrougarska zverstva u Pocerini i Mačvi, 1914. godine

V.C.S.

21. 06. 2023. u 16:27

MUZEJ žrtava genocida otpočeo je konzervatorsko-restauratorske radove na zidnom slikarstvu Spomen-kapele (kosturnice) u Mačvanskom Prnjavoru. Ova kapela, kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, poznata je javnosti kao Ćele-kula zapadne Srbije.

ОБНАВЉА СЕ ЋЕЛЕ-КУЛА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ:  Рестаурише се спомен на аустроугарска зверства у Поцерини и Мачви, 1914. године

Muzej žrtava genocida

Austrougarska vojska je, u avgustu 1914. godine, počinila strahovita zverstva u Pocerini i Mačvi. Po stradanju se naročito izdvaja Prnjavor, koji je, posle Šapca, dao najviše civilnih žrtava pri prvim upadima neprijatelja, na početku rata.

Spomen-crkva s kosturnicom podignuta je 1922, u znak sećanja na te žrtve austrougarskih zverstava u ovom selu, 4. avgusta 1914, kao i izginule ratnike 1912-1918. Na inicijativu meštana, kao i uz ogromno zalaganje dr Arčibalda Rajsa i pomoć kralja Aleksandra Karađorđevića, sazidana je ova kosturnica. Predsednik pododbora za njeno podizanje bio je Nikola Pašić, a potpredsednik dr Arčibald Rajs.

Muzej žrtava genocida

Sećanje na 535 pokopana Prnjavorčana

Spomen-kosturnicu u pseudo vizantijskom stilu projektovao je jedan od najpoznatijih arhitekata u prvoj polovini prošlog veka - Milan Minić. Izgrađena je od kamena u obliku grčkog krsta, sa kupolom na preseku brodova. Ispod poda je grobnica 535 stradalih Prnjavorčana. Unutrašnjost je oslikana zidnim slikama Špire Bocarića sa motivima streljanja, mučenja, ubijanja i spaljivanja seljaka.

Muzej žrtava genocida

TZidno slikarstvo Špire Bocarića


Spomen-kosturnica je svečano otvorena 5. novembra 1922. godine, a Vlada Srbije ju je 1962. proglasila spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Prnjavor je, inače, 9. juna 1934. odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda. To je jedino selo u Srbiji koje je dobilo ovo odlikovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave