DOGAĐAJ KOJI JE POTRESAO HRIŠĆANSKU EVROPU: Stojkovski o posledicama pada Carigrada koje se osećaju i posle 570 godina (VIDEO)

J. S.

22. 06. 2023. u 09:28

PRE manje od mesec dana navršilo se 570 godina od pada Carigrada/Konstantinopolja/Novog Rima pod osmansku vlast, događaja od svetskog istorijskog značaja ,koji je i iz turske i iz hrišćanske perspektive ostavio velikog traga u čitavoj umetnosti, kulturi i tradiciji.

ДОГАЂАЈ КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ХРИШЋАНСКУ ЕВРОПУ: Стојковски о последицама пада Цариграда које се осећају и после 570 година (ВИДЕО)

KCNS

Dr Boris Stojkovski navodi da i danas mnogi istoričari pri podeli istorije na stari, srednji i novi vek smatraju pad Carigrada krajem srednjeg veka. Reč je o jednom od ključnih događaja u svetskoj istoriji, kada je nestalo hiljadustogodišnje Istočno rimsko carstvo, a na njegovim ruševinama nastalo novo – Osmansko, koje je opstalo narednih 470 godina, do 1923.

Pre sto godina proglašena je moderna republika Turska pod Kemalom Ataturkom, a 1453. postala je vododelnica na koju se okrugle godišnjice „prirodno nižu i pokazuju jednu genezu razvoja prostora koji danas obuhvata Turska, a koji je hiljadu sto godina predstavljao okosnicu Vizantije, države koja je bila naslednica onog drevnog Rimskog carstva“.

Oni su, kako dr Stojkovski ističe, sebe uvek smatrali Rimljanima, sve do poslednjeg dana, 29. maja 1453. Da bismo razumeli sve što se dogodilo i taj utorak od pre 570 godina kada je Carigrad prestao da bude prestonica Vizantije, moramo se vratiti unazad i razumeti širi kontekst kako Vizantijskog carstva i njegovog razvoja, odnosno opadanja, tako i Turske, ali i širih političkih i geopolitičkih zbivanja 15. veka.

Čitavu hrišćansku Evropu potresla je vest o padu Carigrada. Za despota Đurđa se govorilo da je zbog toga tri dana plakao. Čak i zapadni svet koji je bio na klackalici, uvideo je razmere tragedije i njene posledice. Napisano je mnoštvo tužbalica za gradom i pad Carigrada je zaista odjeknuo. Dr Stojkovski navodi da su Mlečani vrlo brzo uspostavili diplomatske odnose sa novom imperijom. Sultanova želja bila je da se stvori novo carstvo, koje bi bilo rimsko, ali islamsko. Konstantin XI ima veliku tradiciju kod Grka – utorak je kod njih baksuzni dan kada se ništa ne počinje, manastir Veliki Meteori tada ne radi, kao ni mnogi drugi.

Radiće utorkom tek kada se Carigrad ponovo vrati hrišćanima. Sa druge strane, kod Turaka vlada jako sujeverje da se nikad ne spoje glava i telo Konstantinovo, jer će onda ustati i osloboditi Carigrad od Turaka. Ta legenda je i u XIX veku bila dosta živa među Turcima. Konstantin je ušao i u grčku kulturu, gde se smatra besmrtnim carem.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog „Pad Carigrada 1453. godine i njegove posledice – 570 godina kasnije“ može se pogledati naJutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!