GRMLJAVINSKE OLUJE OPKOLILE SRBIJU: Meteorolog otkriva šta nam donosi noć i vikend pred nama

Novosti online

23. 06. 2023. u 21:23

NAKON najtoplijeg dana u Srbiji od početka godine, snažne grmljavinske oluje opkolile su Srbiju sa svih strana, a delove zemlje već su pogodili obilni pljuskovi, grad i jaki gromovi.

ГРМЉАВИНСКЕ ОЛУЈЕ ОПКОЛИЛЕ СРБИЈУ: Метеоролог открива шта нам доноси ноћ и викенд пред нама

Foto: Shuttertock/Ilustracija

Inače, maksimalna temperatura u Srbiji dostigla je danas 36°C. Beograd je nakon tropske noći pri čemu se minimalna temperatura nije spuštala ispod 23°C, tokom dana zabeležio i peti zaredom tropski dan, a živa u termometru dostigla je čak 36°C. Pre samo sedam dana, maksimalna temperatura bila je samo 18°C.

Kako kaže meteorlog Đorđe Đurić, jugozapadne i zapadne predele Srbije nakon 16 časova već su zahvatile snažne grmljavinske nestabilnosti. Reč je o nepogodama kao posledica predfrontalnih nestabilnosti, odnosno o nepogodama unutar vrele vazdušne mase.

Na udaru jakih grmljavinskih oluja našli su se mnogi predeli na zapadu i jugozapadu Srbije, a naročito šire područje Kopaonika, Novog Pazara, Pešterske visoravni i Podrinja. Najkritičnija sitzacuja bila je na širem područje Nove Varoši, pa je tako grad zabeleo Zlatarsko jezero, a jak grad i gromovi sa obilnim pljuskovima obrušili su se i na Zlatibor.

I u nastavku večeri u delovima Srbije očekuju se predfrontalne grmljavinske oluje i nestabilnosti, uglavnom u zaapdnim i jugozapadnim predelima Srbije.

U ovom času jedan takav sistem premešta preko Raškog okruga prema širem području Kraljeva i Trstenika i dalje ka centralnom delu Srbije.

Drugi grmljavinski sistem premešta se sa područja Tare i Podrinja preko Bajnine Bašte ka širem području Kolubarskog okruga, odnosno prema Valjevu, a treći sistem sa područja Semverije u Bosni ka zapadnom delu Srema i Mačve.

Svi ovi grmljavinski procesi premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku.

U toku večeri i dalje će biti vrelo, a ove večeri temperatura u Beogradu i u delovima Vojvodine je čak 31°C.

U ovom času, veoma izražen hladni front prešao je preko Slovenije, severozapada i zapada Hrvatske i preko zapada Mađarske i kreće se dalje na istok i jugoistok, odnosno direktno prema Srbiji.

Ovaj hladni front nakon 22 časova prodraće do severozapada Srbije, pre svega do Bačke, a tokom noći i preko ostalih predela Srbije na svom putu ka jugu i istoku.

Hladni front kasnije tokom večeri i noći na svom putu preko Srbije od severozapada ka jugoistoku doneće jako zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje jugoistočnog vetra na jak severozapadni. Zbog dolaska osetno hladnije vazdušne mase iznad pregrajanog tla i vazduha, atmosfera će veoma burno da odreagujem pa se lokalno pri prodoru hladnog fronta očekuju grmljavinske oluje sa gradom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i više od 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Očekuje se i da temperatura za manje od sat vremena opadne i za deset stepeni, a udari severozapadnig vetra pri prelasku hladnog fronta biće od 50 do 70 km/h, u zoni grmljavinskih nepogoda i više.

Kad je reč o Beogradu, hladni front doneće zahlađenje i kišu sa grmljavinom, uz mogućnost nepogoda i obilnih pljuskova kasnije tokom večeri ili noći.

Zbog očekivanih grmljavinskih oluja u vidu grada, olujnog vetra, obilnih pljuskova i jakog električnog pražnjenja, tokom večeri i noći preporučuje se povećan oprez na otvorenom i izbegavanje kritičnih mesta. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju.

Za razliku od dašanjeg vrelog dana, vikend će proteći u znaku znatno prijatnijeg i ugodnijeg vremena, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, dok se u subotu u delovima južne, jugoistočne, centralne i istočne Srbije i Kosova i Metohije očekuje pojava grmljavinskih oluja i nepogoda.

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 24°C na zapadu do 30°C na istoku Srbije, u Beogradu u subotu do 26°C, u nedelju do 28°C.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: ZAVRŠILI STE: Orlić jednom rečenicom odgovorio poslanicima opozicije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!