„IMAMO SVETU ŠTA DA POKAŽEMO“ Robotika sa veštačkom inteligencijom za decu u OŠ „Oslobodioci Beograda“ u Beogradu

Novosti onlajn

29. 06. 2023. u 09:15

OŠ „Oslobodioci Beograda“ je jedina škola u Srbiji u kojoj se aktivno priča o robotici i veštačkoj inteligenciji (AI). To je mesto gde učenici tokom školske godine ostvaruju pun potencijal kroz razvoj STEM disciplina i SOLVING kompetencija.

„ИМАМО СВЕТУ ШТА ДА ПОКАЖЕМО“ Роботика са вештачком интелигенцијом за децу у ОШ „Ослободиоци Београда“ у Београду

Foto romanet.me

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije i emeritus za AI, naučnik prof. dr Branislav Kisačanin pružaju značajnu podršku u ulozi mentora/supervizora za sve aktivnosti vezane za robotiku, koje su realizovane tokom školske godine u „Oslobodiocima”.

Učenici su imali priliku da, koristeći različite edukativne robote, razvijaju kako logičko, tako i kreativno mišljenje. Oni rade timski, upoznaju se sa različitim softverima i kroz različite problemske zadatke u posebnom okruženju razvijaju svoj pun potencijal.

OŠ „Oslobodioci Beograda“ na Paliluli neguje nešto posebno u odnosu na druge škole: bolje razumevanje interesovanja učenika, kao i razvijanje talenata i sposobnosti svakog deteta. U školi se stvari sagledavaju iz ugla učenika, prepoznaju njihova interesovanja i u stalnoj komunikaciji sa njihovim roditeljima stvara se okruženje koje pogoduje svakom detetu.

Direktorka Radica Karović, u saradnji sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije, emeritusom za AI, naučnikom prof. dr Branislavom Kisačaninom i mentorkom u Regionalnom centru za talentovanu decu Čačak, profesorkom Milkicom Kostić, odvažila se da tokom školske 2022/2023. godine realizuje aktivnosti vezane za robotiku i veštačku inteligenciju za decu. 

Svečani revijalni dan i predstavljanje svega onoga šta su deca naučila o robotici i veštačkoj inteligenciji za decu održan je 17. 6. 2023. godine. Zajedno su ga pripremili učenici, profesorke Milkica Kostić i Nataša Civrić Veselinov - jedini za sada obučeni profesor u OŠ „Oslobodioci Beograda“ na Paliluli.

Učenicima, profesorima i roditeljima u ulozi mentora/supervizora su se obratili i održali predavanje prof. dr Branislav Kisačanin, kao i saradnik instituta Ana Dodik. 

Oduševljeni činjenicom koliko su učenici naučili i kolika je njihova zainteresovanost za STEM discipline i robotiku odlučili su da se nastavi sa daljom saradnjom kroz ojačavanje i realizaciju novih projekata u budućnosti. Planira se realizacija i odobravanje projekta od strane Ministarstva prosvete „Model ustanove za robotiku“. 

Koliko su rezultati sjajni govori i to da su dva učenika, Petar Čelik 8. razred i Srećko Jović 7. razred iz OŠ „Oslobodioci Beograda“, na 65. Državnom prvenstvu u Regionalnom centru za talentovanu decu Čačak, pod mentorstvom profesorke Milkice Kostić, osvojili zlatnu i srebrnu medalju iz oblasti robotike sa veštačkom inteligencijom za decu kao i Specijalnu prvu (I) nagradu za naučno-istraživački rad. 

Svi učenici koji su pohađali časove robotike imali su priliku i da se predstave sa svojim radovima na 65. Međunarodnom sajmu tehnike u Beogradu, na štandu Naučno-tehnološkog parka Čačak, dva puta u Ruskom domu na „Masterklasu robotike“, Kreativnim radionicama robotike i elektronike u Naučnom klubu u Regionalnom centru za stručno usavršavanje Čačak.

Pored ovih izuzetnih uspeha učenici ove škole pokazuju dobre  rezultate i na takmičenjima iz ostalih predmeta. Pored oblasti robotike na Državnom takmičenju iz fizike takođe ima osvojenih nagrada (1. mesto –Teodor Sekulić, učenik 6. razreda), kao i veliki broj osvojenih nagrada na gradskom nivou takmičenja iz srpskog jezika, matematike, fizike, hemije.

- Imamo svetu šta da pokažemo, našu pamet i naše znanje - poručuju iz ove škole. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu