KORNELIJU STANKOVIĆU U SPOMEN: U Sremskim Karlovcima počinje 31. škola crkvenog pojanja

J. S.

29. 06. 2023. u 15:34

U ORGANIZACIJI Društva za negovanje tradicije i razvoja Sremskih Karlovaca od 30. juna do 7. jula u ovom gradu biće održana 31. Letnja škola crkvenog pojanja „Korneliju u spomen″, u znak sećanja na prvog srpskog školovanog kompozitora Kornelija Stankovića (1831-1865).

КОРНЕЛИЈУ СТАНКОВИЋУ У СПОМЕН: У Сремским Карловцима почиње 31. школа црквеног појања

SPC

U okviru tri muzičke radionice (mešoviti hor, pojačka grupa, dečiji hor), polaznici će se pripremati za svakodnevno učešće u bogosluženjima u karlovačkoj Sabornoj crkvi i za završni koncert koji će, tradicionalno, biti održan u svečanoj sali Karlovačke gimnazije.

Mešoviti hor će voditi mr Vera Carina, dirigent Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva. Sa pojačkom grupom će raditi msr Marko Jovanović, teolog, pojac pri Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu. Dečiji hor će voditi dr Nataša Đuragić, kompozitor, predavač na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

Paralelno uz muzičke radionice, polaznici će svakodnevno pratiti ciklus predavanja iz oblasti istorije srpske crkvene muzike, istorije književnosti i jezika, teologije i psihologije. Biće predstavljena i nova notna izdanja u oblasti crkvene muzičke literature.

Među predavačima će biti prof. dr Danica Petrović, osnivač Letnje škole, dr Nenad Ristović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dr Nataša Marjanović, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU, koja je i autor programa, dr Danilo Mihajlović, teolog i psihoterapeut i msr Dejan Popov, inženjer, pojac i horski pevač u Srpskoj sabornoj crkvi u Temišvaru.

 Održavanje ovogodišnje škole pomogli su Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Opština Sremski Karlovci, SPC - manastir Velika Remeta, potomci porodice Čenejac, Kreativni klub Eduko, Vinska kuća Živanović i Podrum Bajilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)