BOLI I "PRESKAČE" I DANJU I NOĆU: Dr Danka Petrović o lečenju degenerativnih promena ramenog zgloba

Jovanka SIMIĆ

28. 07. 2023. u 10:14

AKO u nekom trenutku, a to su najčešće zrelije godine života, ne možete da podignete ruku iznad glave, a da ne osetite bol, ukočenost, "preskakanje" i škripanje u ramenu koje se tokom dana povuče a noću može da se i "probudi," to je najpouzdaniji simptom da vaše rame zahteva ozbiljnu dijagnozu. Jer, rame je najgipkiji i najpokretljiviji zglob u našem telu, ali zbog toga i najpodložniji ozledama.

БОЛИ И ПРЕСКАЧЕ И ДАЊУ И НОЋУ: Др Данка Петровић о лечењу дегенеративних промена раменог зглоба

Privatna arhiva

- Bol je u početku povezana sa aktivnostima zgloba, a praćena je osećajem ukočenosti i ograničenom pokretljivošću. Kasnije se bol javlja i u mirovanju, pa i tokom spavanja - upozorava dr Danka Petrović iz Klinike za medicinsku rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Da li velika pokretljivost i manja stabilnost ramenog zgloba mogu da dovedu do učestalih iščašenja?

- Zglob ramena je loptastog oblika, povezuje glavu kosti nadlaktice (ramenice) i čašičnu jamu lopatice. Čašična jama je plitka. Ona prihvata svega oko jedne trećine glave ramenice. Zglobne površine su spojene kapsulom, tankom i labavom, koja omogućava da se zglobne površine značajnije razmaknu pri pokretima. Posledica te velike pokretljivosti jeste smanjena stabilnost ovog zgloba pri čemu su iščašenja češća u odnosu na druge veće zglobove. Iščašenje (luksacija) zgloba ramena predstavlja pomeranje zglobnih površina, u narodu poznato kao "ispadanje ramena."

Koji deo ramena je najčešće podložan iščašenjima?

- Neproporcionalnost veličina zglobnih površina korigovana je fibrozno hrskavičavim prstenom na obodnoj ivici čašične jame. Zglobne površine su spojene kapsulom koja je tanka i labava čime omogućava da se zglobne površine značajnije razmaknu pri pokretima. Najslabiju tačku kapsule zgloba ramena predstavlja njena donja strana koja je istovremeno i najčešće mesto iščašenja ramena.

Na kakvu dijagnozu najčešće upućuje početna bol u ramenu?

- U početku reč je o akutnim zapaljenjima koja, ukoliko se ne tretiraju pravovremeno i adekvatno, prelaze u hronična stanja - tendinopatije i artropatije. Ovo su stanja vanzglobnog degenerativnog reumatizma koji je često uzrok dugotrajnog bola, ograničene pokretljivosti i funkcionalnosti. Na "terenu" ovako izmenjenih tkiva lakše nastaju rupture (rascepi) tetiva i mišića, kada govorimo o njihovom delimičnom ili potpunom prekidu kontinuiteta. Ova stanja, posebno u mlađoj radno aktivnoj populaciji, kao i među profesionalnim sportistima nekada zahtevaju i hirurške intervencije.

Kako se tokom godina razvija ovo oboljenje?

- S godinama, usled "istrošenosti" zgloba ramena, dolazi do razvoja degenerativnih promena u samom zglobu. Tada govorimo o osteoartritisu, ili artrozi zgloba ramena. Kao i kod degenerativnih promena druge lokalizacije javiće se tegobe u vidu bola, ukočenosti, osećaja preskakanja ili škripanja zgloba. Bol se javlja posle mirovanja. Sa razgibavanjem i upotrebom zgloba bol se smanjuje da bi se posle intenzivnije upotrebe pojačao. Praćen je ukočenošću, posebno jutarnjom koja kratko traje kao i i ograničenom, bolnom, pokretljivošću.

Koje vrste lečenja se kod nas primenjuju na ovakve promene u ramenom zglobu?

- Lečenje može biti konzervativno (neoperativno) i operativno. Konzervativno lečenje podrazumeva primenu lekova i fizikalnu terapiju. Fizikalna terapija se odnosi na primenu fizikalnih agenasa (modaliteta), obuhvatajući i primenu pokreta u terapijske svrhe. U odnosu na oblik energije koji se koristi, fizikalni modaliteti se dele na - termoterapiju, krioterapiju, hidroterapiju, elektroterapiju, magnetoterapiju, foto-terapiju, sonoterapiju, mehanoterapiju, balneoterapiju, klimatoterapiju i talasoterapiju.

Šta podrazumevaju ove vrste terapija?

- Termoterapija podrazumeva primenu toplote, a krioterapija primenu hladnoće u cilju lečenja i osposobljavanja. Hidroterapija se odnosi na spoljnu primenu vode i njenih termičkih, mehaničkih i hemijskih efekata u terapijske svrhe. Elektroterapija primenjuje struju, a magnetoterapija magnetno polje. Sonoterapija je terapijski ultrazvuk, a fototerapija se odnosi na svetlosnu terapiju iz veštačkih izvora (infracrveni zraci, laseroterapija).

Ugroženi violinisti i bacači kugle

U kojim profesijama su najčešće zabeležene degenerativne promene ramena?

- Osobe koje se bave određenim sportom ili profesijama koje iziskuju rad u prinudnom, statičkom položaju, koji opterećuje rame, izloženost vibracijama ili ponavljanje određenih pokreta u zglobu ramena, posebno forsiranih ili sa opterećenjem, podložnije su ovim promenama. To su: bacači kugli i diskova, plivači, zatim violinisti, gipsari, zavarivači, moleri...

Od čega zavisi izbor fizikalnog agensa i kako se oni primenjuju?

- Zavisi od same patologije, indikacije i simptoma, zatim od selektivnosti apsorbovanja energije fizikalnog agensa od strane tkiva, dubine prodiranja agensa, mehanizma dejstva agensa i pridruženih bolesti ili stanja kod kojih se određeni fizikalni agensi ne smeju primeniti. Uzevši u obzir ove faktore, fizikalna terapija ima za cilj smanjenje bola ili obezboljavanje, očuvanje ili poboljšanje pokretljivosti. U uslovima ambulantnog lečenja u okviru fizikalne medicine i rehabilitacije najčešće primenjivani agensi su termo-krioterapija, elektroterapija, foto-terapija, sonoterapija, hidroterapija, kineziterapija. Prirodni agensi su balneotalasoterapija ili terapija lekovitim svojstvima prirode (peloida, mineralnih voda i mora).

Uzrok povrede koštane strukture

Šta sve može da izazove degenerativne promene u ramenu?

- Osim što su degenerativne promene ramena, kao i drugih zglobova učestalije u starijem životnom dobu, treba naglasiti da one češće nastaju usled ranijih povreda koštanih struktura ili okolokoštanih mekih tkiva, posebno ukoliko se te povrede ponavljaju.

Postoje li slučajevi potpunog zalečenja degenerativnih promena ramena?

- To su hronične promene koje se ne mogu izlečiti. Da bi se one ublažile i doprinele očuvanju zgloba ramena potrebni su - redovna fizička aktivnost, vežbanje u cilju jačanja mišića i održavanja njihovog tonusa, vežbe fleksibilnosti, pravilna ishrana, korekcija posturalnog disbalansa (nepravilnog držanja tela) i izbegavanje dužeg kontinuiranog rada sa rukama u prinudnom položaju.

TEKST REALIZOVAN UZ PODRŠKU POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO AP VOJVODINA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024