"JADNI SRBI, SIGURNO NISU USPELI DA SE VRATE U DOMOVINU": Sutra otkrivanje spomenika srpskim zarobljenicima koji su skončali u Italiji

V. Crnjanski Spasojević

15. 07. 2023. u 11:13

SPOMENIK srpskim zarobljenicima i vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu, u Italiji, biće postavljen i svečano otkriven ovog vikenda na Srpskom groblju, kraj zamka i mesta Kastelano, blizu grada Rovereta.

ЈАДНИ СРБИ, СИГУРНО НИСУ УСПЕЛИ ДА СЕ ВРАТЕ У ДОМОВИНУ: Сутра откривање споменика српским заробљеницима који су скончали у Италији

Foto: Printscreen

Spomenik podiže Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, uz podršku italijanske regije Trentino Alto Adiđe i opštine Vila Lagarina, a otkriće ga ministar Nikola Selaković.

Na teritoriju Trentina za vreme Velikog rata smešteno je na stotine ratnih zarobljenika - Rusa, Rumuna i Srba, koji su iskorištavani za rad. Podaci vezani za srpske zarobljenike, sahranjene na groblju u Kastelanu, u martu 1916. godine, pokazuju da su padali u nesvest od umora, gladi i nasilja koje su vršili čuvari. Lokalni civili svedočili su o tome da su Srbi bili tretirani gore od drugih jer su ih austrougarske vojne vlasti smatrale odgovornima za izbijanje rata.

Foto: Printskrin

Umirali od iznurenosti

Pokraj Kastelana postoji Srpska staza i Srpsko groblje, ali su oni do skoro bili zaboravljeni. Predstavnici italijanske regije postavili su pre nekog vremena spomen-ploču, kraj koje će ministar Selaković odati počast poginulima. On će položiti venac kod Kapele palih boraca, pored koje je ta memorijalna ploča, u samom Kastelanu. Sutra će na Srpskom groblju prisustvovati komemoraciji i inaguraciji spomenika.

Kada je Italija, 1915. godine, objavila rat dvojnoj monarhiji, u ovu regiju stigli su zarobljenici sa Balkana i podeljeni u radne brigade. Neki od njih stradali su pod snežnim lavinama, a neki od gladi i hladnoće.

"Jadni Srbi, sigurno nisu uspevali da se vrate u domovinu," - ostao je zapis iz 1916. Luiđije Miorandi.

Foto: Printskrin

Fotografija sa prošlogodišnje izložbe u Kastelanu

Ruski i srpski zarobljenici izrađivali su male drvene krstove i trampili sa lokalnim življem za hranu. Na planini Kare Alto, na 3.500 metara nadmorske visine, još se nalazi crkvica, koju meštani zovu ruskom, a koju je gradila ruska i srpska, ali i bosanska radna snaga.

U dolinama regije Trentino-Južni Tirol mogu se naći toponimi poput Ulica Srba ili Cesta Bosanaca, budući da je tu dovedeno i dosta vojnika iz Bosne, pripadnika sve tri veroispovesti. Ovuda se prostirala linija fronta, a teritorija je pripadala Austrougarskoj.

MUZEJ NA VIDU

NA grčkom ostrvu Vido je na početku 2016. godine umrlo 4.847 ljudi. Tu se nalazila bolnica za srpske vojnike posle albanske golgote. Projekat za mauzolej izradio je čuveni arhitekta Nikola Krasnov, ali je zdanje dosta propalo. U spomen kosturnici pohranjene su kosti 1.232 vojnika kojima se znaju imena i 1.500 bezimenih.

Do kraja godine, osim ovog spomenika, Ministarstvo za rad finansiraće i podizanje spomenika generalu Božidaru Jankoviću, u Beogradu, zatim projekat za sanaciju mauzoleja na Vidu, a u toku je procedura i za izradu dokumentacije za memorijalni centar za jasenovačke žrtve (jedan će biti otvoren u Donjoj Gradini, u RS, a drugi u Beogradu).

Spomenik generalu Jankoviću, jednom od najvećih, ali zaboravljenih, srpskih generala, već je odliven, prema rečima ministra Selakovića. Janković je bio srpski general i ministar vojni, učesnik Srpsko-turskih, Srpsko-bugarskog, Balkanskih i Prvog svetskog rata. U Balkanskim ratovima komandovao je Trećom armijom, koja je oslobodila Kosovo, a u Srpsko-bugarskim učestvovao je u ključnim bitkama kod Ovčeg Polja i Bregalnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu