OVO SU TRI NAJTOPLIJA GRADA U SRBIJI: U njima je u 17 časova izmereno čak 38 stepeni

Novosti onlajn

17. 07. 2023. u 20:52

U 17 ČASOVA danas je najtoplije bilo u Somboru, Loznici i Ćupriji, gde je prema podacima RHMZ izmereno 38 stepeni.

ОВО СУ ТРИ НАЈТОПЛИЈА ГРАДА У СРБИЈИ: У њима је у 17 часова измерено чак 38 степени

Foto: D. Milovanović

Za stepen niža bila je temperatura u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Negotinu i Nišu.

Najhladnije na Kopaoniku

U isto vreme najniža temperatura je zabeležena na Kopaoniku, prijatnih 25 stepeni.

Zbog kolapsa izazvanih vrućinom i visokim temperaturama ekipe Hitne pomoći imale su veći broj intervencija na javnim mestima nego obično. Apeluju na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da provode vreme u rashlađenim prostorijama.

Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći kaže da su samo do 10 časova ekipe te službe obavile 45 intervencija, od toga 13 na javnim mestima i da su ukoliko se isključe dve saobraćajne nezgode svi pozivi bili povezani sa kolapsima izazvanim vrućinom.

Dodala je da su pozivi građana tokom noći obično ređi u odnosu na dnevne, ali da su se sada praktično izjednačili, jer su i noći tople.

- Intervencije će smanjiti jedino to ako se sugrađani budu razumno ponašali, što znači ne izlaziti napolje bez preke potrebe. Deca ne treba da se izvode napolje, a posebno ne treba da izlaze osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti. Ovo vreme ne prija nikome i ko god nema potrebu da bude napolju i ne treba da bude. Naše srce je najviše pogođeno. Srce radi pod pritiskom na ovim temperaturama. I nekada ne može da izdrži i alarmira kako bi mu se pomoglo - rekla je Stefanovićeva za Tanjug.

Nositi sa sobom slano i slatko

Preporučila je svima da dan provode u rashlađenim prostorijama.

- Znam da stariji ne vole prostorije koje su rashlađene klimom, ali ako pitate srce biće vam zahvalno zbog toga - rekla je Stefanovićeva.

Dodala je da ukoliko na ulici uočimo osobu koja je kolabirala, prvo je potrebno da proverimo da li je svesna. Objašnjava da ako ne reaguje na dozivanje i ako ne reaguje na bol, sigurno je bez svesti i u tom slučaju potrebno je pozvati Hitnu pomoć.

- Ukoliko osoba dolazi svesti i bude joj malo bolje. Slobodno joj dajte da jede i pije i uvedite u rashlađenu prostoriju. Ako se i pored toga ne oseća dobro, pozovite Hitnu pomoć i ostanite uz nju dok ekipa ne dođe - rekla je Stefanovićeva.

Savetovala je sve koji moraju da odlaze na posao i da koriste vozila gradskog prevoza, u kojima nekada ima, a nekada nema klima uređaja, da sa sobom uvek nose neku tečnost, nešto slano i slatko.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)