IZA REŠETAKA 20 BRUTALNIH UBICA: Posle uvođenja oštrijih kazni, raste broj osuđenih zbog teških dela

V.C.S.

24. 07. 2023. u 07:30

U BEOGRADU je u proteklih pet godina izrečeno 69 prvostepenih presuda za brutalna ubistva, pravno kvalifikovana kao krivično delo teško ubistvo. U celoj Srbiji samo prošle godine za ovo delo kažnjeno je 20 najtežih ubica, a prijavljene su čak 94 surove likvidacije ljudi.

ИЗА РЕШЕТАКА 20 БРУТАЛНИХ УБИЦА: После увођења оштријих казни, расте број осуђених због тешких дела

FOTO: Arhiva novosti

Najveći broj osuđen je na maksimalne ili zatvorske kazne blizu maksimuma. Samo je Viši sud u Beogradu od 2018. osudio 36 osoba na zatvor od 30 do 40 godina, što je do skoro bila najviša kazna i na koju je ukupno bilo osuđeno 90 ljudi. Među njima je i Zoran Marjanović, kažnjen zbog ubistva supruge Jelene 2016. godine, ali je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom u Beogradu još u toku.

Za razliku od njega, Nedeljko Đurović pravosnažno je osuđen na 30 godina zbog ubistva studenta Miloša Mileusnića.

FOTO: Arhiva novosti

 

Doživotni zatvor uveden je 1. decembra 2019. godine za najteža dela, čime je zamenjena kazna od 30 do 40 godina. Viši sud u Beogradu je od tada izrekao jednu kaznu - Radomiru Blagojeviću, koji je zapalio živu ženu, ali je Apelacioni sud ovu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Na doživotnu robiju osuđeno je još sedam osoba u Srbiji. Prvi je bio Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, koji je oteo i zlostavljao dvanaestogodišnju devojčicu, a prošle godine preminuo je u zatvoru.

MANjE KAZNI ZA LAKŠA DELA

ZANIMLjIVO je da sa uvođenjem najtežih kazni, raste i broj osuđenih na zatvor između tri i 20 godina, dok broj onih koji su počinili lakša dela i sankcionisani manjim kaznama opada. Tako je npr. pre pet godina na kaznu 15-20 godina osuđeno 28 ljudi za ubistvo, a prošle godine 41.

Pravosnažno je osuđen i Dejan Dabović, zbog brutalnog ubistva devojke Dušanke Jocović, u Novom sadu, 2019. Prošle godine je osuđen i Virdžinel J. za ubistvo nožem osamdeset sedmogodišnje R. K, u Rečici kod Požarevca. U junu ove godine nepravosnažno je u Nišu osuđen Goran Džonić zbog trostrukog ubistva porodice Đokić 2021. godine. Dejan Pavlović iz Vranja je na doživotnu osuđen zbog ubistva nožem supruge Slavice.

Na 20 godina zatvora Viši sud u Beogradu je prvostepeno osudio Branislava Muratagića zbog ubistva vlasnika menjačnice u Zemunu, ali mu je Apelacioni sud ovo preinačio u kaznu doživotnog zatvora. Na doživotnu je u Novom Sadu osuđen i M. J. (84) zbog obljube osmogodišnjeg dečaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo