NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

PRED SVAKO NEVREME STIĆI ĆE NAM SMS: Evo kako će ubuduće funkcionisati sistem zaštite građana

Novosti Onlajn

25. 07. 2023. u 09:36

USKORO bi naši građani, pred nevreme, trebalo da dobijaju SMS poruku upozorenja. To je predviđeno novom strategijom smanjenja rizika od katastrofa.

ПРЕД СВАКО НЕВРЕМЕ СТИЋИ ЋЕ НАМ СМС: Ево како ће убудуће функционисати систем заштите грађана

Foto: Profimedia

Superćelijska oluja koja je protunjala našom zemljom pokazala je da građani ili ne razumeju upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda ili ne znaju šta povodom njih da preduzmu.

Zeleni, žuti, narandžasti i crveni - starom strategijom iz 2011. definisane su četiri vrste meteoalarma koje izdaje RHMZ. Na osnovu tih upozorenja reaguje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Nakon prijema ovih informacija od strane Sektora za vanredne situacije uz dodatna uputstva, ove informacije se prosleđuju organizacionim jedinicama RS i obaveštavaju se lokalni štabovi za vanredne situacije u čijoj nadležnosti je i ona prva situacija poput vanredne situacije - rekao je Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ-a.

Novom stategijom predviđeno je uvođenje jedinstvenog broja 112 koji će objediniti sve nadležne službe - policiju, vatrogasno-spasilačke jedinice, hitnu medicinsku pomoć. Prvi na potezu biće MUP koji će izdavati uputstva građanima.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova treba preko odgovarajućih mobilnih operatera da izda obaveštenja građanima. Ako u vanrednim situacijama dođe do ometanja kritične infrastrukture, postoje specijalizovane jedinice koje obaveštavaju građane na terenu - izjavio je dr Vladimir Cvetković, profesor na Fakultetu bezbednosti.

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka. U toj zemlji "alarm" za nevreme uveden je 2019, posle velikih požara u Atini. Kada taj sistem zaživi i u našoj zemlji, upozorenje na opasnost od vremenskih nepogoda stići će na mobilne telefone svih građana unutar ugroženih područja.

BONUS VIDEO: DA OVOLIKO SVE UBIJE? Jezive posledice grada u selu Medveđa kod Trstenika, meštani očajni

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića