"DA OSTANEMO VERNI BOGU, RODU I OVOJ SVETOJ ZEMLJI" U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena proslavljena manastirska slava (FOTO/VIDEO)

Tanjug

26. 07. 2023. u 21:15

U MANASTIRU Svetih Arhangela kod Prizrena, danas je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila.

ДА ОСТАНЕМО ВЕРНИ БОГУ, РОДУ И ОВОЈ СВЕТОЈ ЗЕМЉИ У Манастиру Светих Архангела код Призрена прослављена манастирска слава (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Facebook/Manastir Svetih arhangela - Manastir Svetih arhangela - slike

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz više eparhija, a na kraju svete liturgije episkop Teodosije je osveštao slavske darove i presekao slavski kolač.

- Neka je srećan i Bogom blagosloven današnji praznik, da nas Sveti Arghangel Gavrilo čuva najviše od nas samih, da ne činimo greške, da ne činimo ono što je protivno Bogu i njegovoj zapovesti i da ostanemo ono što smo uvek bili - verni Bogu, verni rodu našem i ovoj zemlji svetoj koju smo primili u nasleđe i koju treba da sačuvamo braćo i sestre - rekao je episkop raško - prizrenski Teodosije.

https://www.facebook.com/reel/816646416619072

Obeležavanju ove manastirske slave prisustvovala je i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković.

- Danas se proslavlja Sabor Svetog Arhangela Gavrila koji je hrišćanstvu donosio uvek nove vesti, vesti o rođenju Isusa i njegovom vaskrsenju. Ovaj carski grad doživeo je vaskrsenje posle stradanja 1999. godine, i neka nam ovaj praznik bude podstrek i način da izdržimo sve ono kroz šta danas prolazimo. Da kroz veru, jedinstvo i ljubav, kao i kroz istoriju istrajemo u svim izazovima sa kojima se danas suočavamo - rekla je Stojković.

Manastir Sveti Arhangeli podignut je na mestu jedne starije crkve, a građen je od 1343. do 1352. godine, kao zadužbina cara Dušana. U njemu je živelo oko 200 monaha sa prvim igumanom, blaženim mitropolitom Jakovom, koji se starao o izgradnji manastira. Manastirska dobra prostirala su se od Šar planine do Jadranskog mora, a car Dušan je osnivačkom poveljom Svetim Arhangelima poklonio 93 sela, rudnik gvožđa u Toplici, plodnu zemlju i vinograde. Prihodi od bogatog prizrenskog trga pripadali su manasitiru, ulje je stizalo iz Bara, a riba iz Skadarskog i Plavskog jezera. U glavnoj manastirskoj crkvi sahranjen je car Dušan, a pomirenje Srpske crkve i Carigradske patrijaršije, koje se dogodilo u manastiru, najznačajniji je događaj nakon Dušanove smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!