NEVREME VAS MOŽE ZATEĆI U PLANINI: Spasilac otkriva kako se ponašati u takvim situacijama

Novosti online

27. 07. 2023. u 08:28

JAKO je bitno gledati vremensku prognozu, nikada ne izlaziti na otvorene vrhove, blizu dalekovoda, ne treba držati kišobran niti metalne stvari, treba se sklanjati od visokih drveća, povlačiti se u nisko rastinje, treba ugasiti mobilne telefone zbog elektriciteta i grmljavine – saveti su spasioca GSS Dušana Mišića posetiocima planina tokom nevremena.

НЕВРЕМЕ ВАС МОЖЕ ЗАТЕЋИ У ПЛАНИНИ: Спасилац открива како се понашати у таквим ситуацијама

Foto: Profimedia

U akciji koja je trajala pet sati, pripadnici Gorske službe u kanjonu reke Jerme spasili su pre nekoliko dana povređenog planinara. Kanjoni su opasni i za iskusne planinare, a spasilac GSS Dušan Mišić objasnio je kako da se posetioci planina ponašaju ako su u prirodi kada počne nevreme.

- Jako je bitno gledati vremensku prognozu i pratiti stanje na terenu. Nikada ne treba izlaziti na otvorene vrhove, blizu dalekovoda, ne treba u rukama držati kišobran niti metalne stvari koje mogu da privuku naelektrisanje - ističe Mišić.

Takođe, dodaje, treba se sklanjati od visokih drveća, povlačiti se u nisko rastinje, ako ste u grupi razmak između vas treba da bude minimum pet metara, treba ugasiti mobilne telefone zbog elektriciteta i grmljavine.

Planinar u kanjonu Jerme napravio najčešću grešku

U slučaju povređenog planinara u kanjonu Jerme, ističe Mišić, dogodila se najčešća greška – čovek je otišao sam u planinu i nije bio adekvatno opremljen.

- To je jako bitno, da uvek idete sa više osoba, da obaveštavate druge osobe o vašoj putanji kretanja, da ta neka treća osoba koja je kući ili na nekom mestu ima dogovoreno vreme kada ćete da se javite - dodaje Mišić.

Najposećeniji su, navodi, kanjoni Ovčarsko-kablarske klisure, koji imaju mnogo markiranih staza, ali i oni koji su iskusniji znaju da zalutaju i da ih taj put odvede na litice.

- To je kanjon koji je imao najviše intervencija i takve intervencije su tehnički jako zahtevne - kaže Mišić.

(RTS)

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ DRONA SA KRFA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!