UPOZORENJE NA VREMENSKE NEPOGODE: Ovaj deo Srbije prvi na udaru olujnog vetra

Novosti online

30. 07. 2023. u 08:35

U SRBIJI će pre podne biti pretežno sunčano i toplo, a posle podne i uveče naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok će lokalno biti nepogoda sa gradom i olujnim vetrom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

УПОЗОРЕЊЕ НА ВРЕМЕНСКЕ НЕПОГОДЕ: Овај део Србије први на удару олујног ветра

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Suvo i veoma toplo tokom celog dana zadržaće se samo na krajnjem jugu zemlje. Vetar će biti slab, južni, posle podne i uveče u skretanju na severozapadni i u kratkotrajnom pojačanju.

Najniža temperatura biće od 13 do 21, a najviša od 29 na severozapadu Vojvodine do 35 stepeni Celzijusa na jugu Srbije.

U Beogradu će pre podne biti pretežno sunčano i toplo uz slab južni vetar, a posle podne i uveče povećanje oblačnosti sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom dok će vetar biti u skretanju na severozapadni.

U pojedinim delovima Beograda pljuskovi mogu biti kratkotrajno intenzivniji uz grad i pojačan vetar. Najniža temperatura biće oko 21, a najviša oko 32 stepena Celzijusa.

Očekivane biometeorološke prilike nepovoljno će uticati na osetljive osobe. Tegobe su moguće kod hroničnih bolesnika, a posebno se astmatičarima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom preporučuje da poslušaju savete lekara. Kod meteoropata će najizraženiji biti reumatski bolovi i glavobolja.

Foto: Printskrin/RHMZ

 

Upozorenje na vremenske nepogode

 - Pljuskovi i grmljavina koji se pre podne očekuju na severu Vojvodine, a od poslepodneva i u ostalim krajevima, lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom.

Veća količina padavina (20 do 40 mm, lokalno i više) prognozira se u toku večeri, pre svega u zapadnoj Srbiji, a zatim u Šumadiji i oblasti oko Zapadne i Velike Morave sa tendencijom premeštanja padavinske zone u prvom delu noći dalje na istok i jugoistok - navodi se u saopštenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

U većem delu Srbije danas je na snazi narandžasti meteo alarm zbog kiše, grmljavine, kao i visokih temperatura. U Bačkoj i Banatu je upaljeno žuto upozorenje zbog kiše i grmljavine.

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno: - Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - objavio je RHMZ.

Vreme narednih dana

U ponedeljak nekoliko stepeni niža i prijatnija temperatura uz sunčane periode i moguće ređe kratkotrajne lokalne pljuskove na jugu Srbije. U ostalim krajevima suvo. Vetar slab do umeren severozapadni. Pritisak oko normale. Minimalna jutarnja temperatura od 14°C do 19°C, a maksimalna od 28°C do 31°C. Uveče suvo. U utorak i sredu sunčani periodi i vrućina, posebno u sredu.

Prema današnjoj prognozi, od četvrtka bi nastupilo postepeno osveženje, najpre na severu Srbije, a od petka i na jugu sa lokalnim pljuskovima.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

PANIKA ZBOG TAJFUNA: Rafovi u prodavnicama prazni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo