VIŠI SUD ODBIJA DA POTVRDI OPTUŽNICU PROTIV HRVATSKIH EGZEKUTORA ZLOČINA 1995. GODINE: Zahteva da se uzmu izjave od pilota što je - nemoguće

Boris Subašić

05. 08. 2023. u 16:00

LjUDI koji hladnokrvno isplaniraju masovno ubistvo nad nemoćnima, koji nemaju nikakvu šanse za odbranu, svuda u svetu smatraju se zločincima, a svi koji im pomažu i skrivaju su saučesnici u zločinu. Osim u Hrvatskoj.

ВИШИ СУД ОДБИЈА ДА ПОТВРДИ ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ ХРВАТСКИХ ЕГЗЕКУТОРА ЗЛОЧИНА 1995. ГОДИНЕ: Захтева да се узму изјаве од пилота што је - немогуће

Foto: Printskrin Hepi TV

Drastičan primer je bezobzirno ubistvo srpskih izbeglica iz Krajine na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti, koje su izveli hrvatski piloti uz znanje pretpostavljenih 7. i 8. avgusta 1995. na teritoriji druge države - BiH. Ovaj zločin bio je deo šire monstruozne operacije, pod pokroviteljstvom NATO, poznate kao "Oluja".

U optužnici, koju je u maju 2022. podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, navodi se da je u napadima hrvatskih aviona ubijeno 13 civila, među kojima trudnica i četvoro dece, dok ih je najmanje 24 ranjeno, od kojih devetoro mališana. Optužnica je navela da su četiri hrvatska oficira odgovorna po komandnoj liniji: Vladimir Mikac (67), Zdenko Radulj (69), Željko Jelenić (69) i Danijel Borović (64). Pravnici koji su imali uvid u ovaj dokument rekli su da je on izvrsno napisan i potkrepljen dokazima.

Foto: printskrin TV AP

Svedočanstvo nekažnjenom zločinu

Optužnicu je samo trebalo da potvrdi Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Naravno da se nije očekivalo da hrvatske vlasti izruče zločince, ali bi zbog poternice za ratne zločine njihovo kretanje bilo ograničeno na Hrvatsku. U svakoj drugoj zemlji bili bi uhapšeni i bio bi pokrenut postupak za izručenje Srbiji.

Optužnicu je Odeljenje za ratne zločine Bišeg suda vratilo Tužilaštvu na doradu, uz zahtev da razgovara sa optuženima i uzme njihove izjave. Tužioci su odgovorili da je to nemoguće i da su optuženi nedostupni Srbiji zbog nesaradnje Hrvatske, pa je predloženo da im se sudi u odsustvu. Od tada je, sa srpske strane, zavladao muk.

Zagreb je, kao i obično, reagovao agresivno i bez trunke saosećanja, čim se saznalo za postojanje optužnice, iako je srpski sud nije potvrdio. Hrvatski premijer Andrej Plenković je naglasio da će zaštititi hrvatske oficire i dodao da "ovakvim potezima Srbija pravi korake unazad u izgradnji pomirenja". To je bila prikrivena pretnja da će Hrvatska postavljati još više prepreka na putu Srbije ka EU.

Foto: Printscreen TV AP

Za Hrvatsku ubijanje Srba naa Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti nije zločin

- Za nas je celi Domovinski rat, a posebno operacije "Oluja" i "Bljesak", deo oslobodilačkih napora za zaštitu naših teritorija i nikada nije bilo komandi usmerenih protiv civilnih ciljeva - grmeo je Plenković.

Službena Hrvatska je sve do 2012. godine poricala da su njeni avioni u akciji "Oluja" uopšte prelazili u vazdušni prostor BiH, ali je 2013. hrvatska pravna delegacija pred Međunarodnim sudom pravde priznala da su delovali u BiH. - Uprkos tome hrvatski zvaničnici kao papagaji ponavljaju da njihovi avioni nisu dejstvovali nad tim područjem. Retki kažu da, ako i jesu, dejstvovali su po legalnim vojnim ciljevima i, bez imalo empatije za žrtve, svi osporavaju nadležnost srpskih pravosudnih tela, istovremeno poričući da se zločin uopšte i desio - konstatuje Savo Štrbac, predsednik Dokumentarno-informacionog centra "Veritas".

Sina Darka poznala po zubićima

U MONSTRUOZNOM naletu hrvatske avijacije poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21). Nastradali su brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), kao i Mika Kovačević (83). Povređeno je više od 50 osoba.

- Sama sam, sa patologom, među sagorelim zgužvanim telima prepoznala mog Darka po zubićima - govorila je za "Novosti" Jovanka Vuković, majka trinaestogodišnjeg Darka. - Pre toga, izdvojili smo kosti mog supruga Krstana. Kako sam mogla da izdržim, pitate me. Verovatno sam već tada bila mrtva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (7)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima