PRVI PACIJENTI PROŠLI TERAPIJE: "Novosti" u bolnici na Mišeluku gde je počelo zbrinjavanje osoba sa neizlečivim bolestima

Zdravko Grumić

21. 08. 2023. u 11:24

NEDAVNIM otvaranjem Odseka za mentalno zdravlje i organizovanjem palijativnog zbrinjavanja bolesnika, uz nešto ranije otvoreno Odeljenje za dijalizu, sve u prostoru nekadašnje kovid-bolnice na Mišeluku, Klinički centar Vojvodine (KCV) u Novom Sadu iskoristio je deo kapaciteta novoizgrađene i savremeno opremljene bolničke ustanove kako bi svoju delatnost proširio. Kvalitet zdravstvenih usluga, uveravaju nas u KCV, sada je podignut na viši nivo.

ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ ПРОШЛИ ТЕРАПИЈЕ: Новости у болници на Мишелуку где је почело збрињавање особа са неизлечивим болестима

Z. Grumić

Na novoformirano Odeljenje za palijativno zbrinjavanje, prvo takve vrste u pokrajini, koje raspolaže sa 50 bolesničkih kreveta, kako kaže za "Novosti" direktorka KCV prof. dr Edita Stokić, minulih desetak dana primljeni su prvi pacijenti sa kojima radi posebno edukovano zdravstveno osoblje. Dr Stokić za "Novosti" navodi i detalje tog vida nege:

- Reč je o pružanju odgovarajućih uslova da se, kroz multidisciplinarni pristup u lečenju, adekvatno zbrinu najvulnerabilnije kategorije bolesnika, odnosno oboleli od neizlečivih bolesti. Istovremeno, pruža se neophodna podrška njihovim porodicama.

Stoga su u tom prostoru, ističe profesorka Stokić, uređenom u proteklom periodu uz mnogo truda, ljubavi i brige o svakom detalju, obezbeđeni i dodatni kapaciteti za aktivno uključivanje članova porodice pacijenta u proces lečenja, prema preporukama najsavremenijih vodiča za palijativno zbrinjavanje. Već su, kako kaže, zabeležena prva, vrlo pozitivna iskustva u radu odeljenja i reči zadovoljnih korisnika.

Z. Grumić

- O njihovom zadovoljstvu govore i prvi komentari u knjizi utisaka, ne samo pacijenata nego i članova njihovih porodica - navodi direktorka KCV, napominjući da su neki od pacijenata, nakon provedenog određenog vremena u odeljenju, otpušteni na kućno lečenje uz preporuku za ponovnu hospitalizaciju prema planiranim terapijskim procedurama.

Smeštaj u taj posebni deo bolnice, kako je objašnjeno neposredno uoči otvaranja, biće obavljan preko internističkih službi KCV. Tu će se zbrinjavati pacijenti iz svih delova Srbije, jer KCV sarađuje sa svim segmentima našeg zdravstvenog sistema. Istovremeno sa pokretanjem palijativne nege, u bolnici Mišeluk otvoren je i Odsek za mentalno zdravlje koji, kako kaže naša sagovornica, obezbeđuje viši nivo kvaliteta zaštite mentalnog zdravlja kroz pružanje usluga, promocije i preventivu.

- Osnova za formiranje takve organizacione jedinice KCV proizašla je iz potrebe da se pružaju usluge pacijentima koji zbog svog zdravstvenog stanja ne zahtevaju bolničko lečenje, a potrebno je da se njihovo zdravstveno stanje sagleda i potpomogne procedurama i uslugama koje se ne mogu pružiti kratkotrajnim specijalističkim pregledima. Te procedure podrazumevaju psihološku dijagnostiku, opservaciju, grupnu i individualnu psihoterapiju, radnu terapiju kao i psihosocijalnu podršku u vidu intervencija u kriznim situacijama - objašnjava profesorka Stokić.

Foto: Z. Grumić

Za obavljanje i te delatnosti obezbeđeni su neophodni prostorni kapaciteti i sva potrebna pomagala, a prvi pacijenti su minule sedmice već prošli pojedine terapijske procedure.

Nešto ranije je u prostorima bolnice na Mišeluku otvoreno i uspešno radi odeljenje za dijalizu, sa proširenim kapacitetima i znatno poboljšanim uslovima boravka bolesnika u odnosu na dosadašnji prostor KCV za tu namenu.

Foto: Z. Grumić

- Nakon čak četiri decenije sprovođenja dijaliznih postupaka u neadekvatnim uslovima, po redovnom rasporedu teče program hemodijalize u uslovima koji omogućuju prijatan boravak tokom pacijentima za život značajnih procedura - kaže profesorka Stokić i dodaje da se tu koristi najmodernija oprema, uz podršku odeljenja laboratorijske i radiološke dijagnostike.

Kapaciteti

OTVARANjEM tri nova odeljenja popunjeno je oko 60 odsto kapaciteta donedavne kovid-bolnice Novi Sad. Uz popune tog prostora u planu je i privremeno premeštanje klinika za oftalmologiju i ORL, koje će uskoro da budu rekonstruisane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)