REVOLUCIJA POJELA BOSFOR I DARDANELE: Istoričar Srđan Graovac o „ukradenoj pobedi“ Rusije u Velikom ratu

J. S.

24. 08. 2023. u 20:30

RUSKO učešće u Prvom svetskom ratu ostalo je u senci revolucije iz 1917. godine. Ruska imperija je tada uništena, dinastija Romanov je zbačena, a na zgarištu moćne Rusije stvoren je Sovjetski savez koji je u to vreme bio daleko od moći kakvu je imala velika ruska imperija.Rusija je 1918. godine potpisala Brestlitovski mir i time joj je ukradena pobeda koja joj je bila nadohvat ruke, zahvaljujući unutrašnjim političkim previranjima.

РЕВОЛУЦИЈА ПОЈЕЛА БОСФОР И ДАРДАНЕЛЕ: Историчар Срђан Граовац о „украденој победи“ Русије у Великом рату

KCNS

Revolucija koja je usledila kao direktna posledica obezvredila je milionske žrtve i sve očekivane dobitke koje je Rusija računala da može ostvariti posle rata, a kruna tih dobitaka trebali su biti Bosfor i Dardaneli – vekovna težnja Rusije koja datira još od 18. veka.

Po prvi put od strane velikih sila Rusiji su bili garantovani moreuzi Bosfor i Dardaneli. Međutim, usled spleta okolnosti i činjenice da su ruske političke elite situaciju u kojoj se zemlja nalazila iskoristile za stavljanje Rusije pod svoju kontrolu, Rusija nije uspela da ostvari svoj vekovni san.

Predavanje istoričara msr Srđana Graovca „Rusija u Velikom ratu – ukradena pobeda“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)