SVETAC SA DVA DOKTORATA: Istoričar Milovan Balaban o čudesnoj biografiji Jakova Tumanskog

J. S.

24. 08. 2023. u 22:00

SRPSKI svetitelj i monah Prepodobni Jakov Novi Tumanski po obrazovanju bio je doktor filozofije i prava. Rođen je kao Radoje Arsović 13. decembra 1894. godine u selu Kušiću, nedaleko od Ivanjice.

СВЕТАЦ СА ДВА ДОКТОРАТА: Историчар Милован Балабан о чудесној биографији Јакова Туманског

KCNS

Posle  osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u Srbiji, odbranio je dva doktorata u Francuskoj: na  filozofiji na Sorboni i iz oblasti prava u Monpeljeu. Tokom svetovnog života bavio se medicinom, pravom i teologijom. Radio je kao službenik diplomatije Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj, a 1929. godine imenovan je za ambasadora Jugoslavije u Parizu.

Po završetku Prvog svetskog rata upoznaje vladiku žičkog Nikolaja Velimirovića koji je izvršio veliki uticaj na njega da se posveti Crkvi. Bio je aktivan učesnik Bogomoljačkog pokreta i pisac više pobožnih članaka i prevodilac.

Napustio je diplomatsku službu u Parizu i otišao u Ohrid, a potom u Bitolj gde je služio uz vladiku Nikolaja. Tamo se zamonašio 1938. godine. Iako sabrat manastira Žiča, po svojoj želji sahranjen je u manastiru Tumane. Kanonizovan je 2017. godine.

Predavanje Milovana Balabana „Jakov Arsović (Tumanski) – jedna sudbina" može se pogledati  na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)