SAHRANJENA UPOKOJENA IGUMANIJA TEOKTISTA: U porti manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici

D. Z.

06. 09. 2023. u 19:21

U PORTI manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici danas je sahranjena igumanija ovog hrama mati Teoktista koja se upokojila u ponedeljak veče.

САХРАЊЕНА УПОКОЈЕНА ИГУМАНИЈА ТЕОКТИСТА: У порти манастира Успења пресвете Богородице у Ђаковици

foto privatna arhiva

Zaupokojenu liturgiju igumaniji služio je episkop raško-prizrenske eparhije Teodosije uz sasluženje episkopa novobrdskog Ilariona i dvadesetak sveštenoslužitelja iz ove ali i niške eparhije kao i prisustvo nekoliko desetina vernika sa Kosova i Metohije, centralne Srbije ali i Crne gore.

Posle liturgije služeno je opelo za pokoj duše ove igumanije koja je bila čuvar srpstva u gradu u kojem , od 12 500 Srba koliko ih je živelo do 1999 godine, sada osim povratnice Dragice Gašić i jedne starice u hramu više nema Srba.

- Mati Teoktista je bila naš oslonac, dočekivala nas je i tešila raseljene. Hrabra, požrtvovana ali i nežna u isto vreme, mati Teoktista je bila u neprestanim molitvama kako za Srbe sa Kosova i Meothije tako i čitav srpski narod-ističu raseljeni Srbi iz Đakovice govoreći o igumaniji koja je upokojena u porti hrama u kojem je , kako je navela eparhija raško-prizrenska provela gotovo četiri decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima