MINISTAR JOVANOVIĆ U KINI: Predstavljen idejni koncept prvog Inovacionog distrikta

Novosti Onlajn

09. 09. 2023. u 14:49

MINISTAR informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, predstavio je danas idejni koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi na srpskom investicionom forumu u okviru 23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine – CIFIT, u kineskom gradu Sjamenu.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ У КИНИ: Представљен идејни концепт првог Иновационог дистрикта

Foto: MTI

- Posebno zadovoljstvo je što naši susreti u Sjamenu potvrđuju državnu politiku Republike Srbije koja ima jasno trasiran put kada je reč o tradicionalno prijateljskim odnosima sa Narodnom Republikom Kinom za koje u narednim godinama očekujemo da će biti još čvršći uz uzlazni trend saradnje u svim oblastima. Republika Srbija sa Narodnom Republikom Kinom neguje odnose pune poštovanja koji su osnovni postulat za izuzetno jake političke, ekonomske i kulturne veze naših naroda - rekao je ministar Jovanović i istakao da smo značajne rezultate ostvarili u realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata u kojima su ključne uloge odigrali izuzetni politički i prijateljski odnosi i podrška predsednika Narodne Republike Kine, Sija Đinpinga i predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića.

Ministar Jovanović je predstavio idejni koncpet budućeg Inovacionog distrikta koji je od velike važnosti za dalji razvoj digitalizacije i inovacionog ekosistema u Republici Srbiji.

- Inovacioni distrikt nalaziće se u Kragujevcu, na samo 140 km od Beograda, gradu koji se u kratkom periodu od začelja tehnološkog razvitka, razvio u srpsku silicijumsku dolinu i važan tehnološko-inovativni centar - izjavio je ministar Jovanović i dodao da Inovacioni distrikt predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih delatnosti u Srbiji i u regionu.

On je rekao da će se Inovacioni distrikt prostirati na 56.000m2 i da je zamišljen kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će ona biti otvoren za građane i posetioce.

- U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT - biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije u kojem će se nalaziti centar za razvoj robotike, zatim smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, istraživačke laboratorije, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, a nalaziće se i edukacioni centar za obuke studenata – mali startap prostori, hakaton za srednjoškolce, radionice za mlađi i školski uzrast, centar za promociju nauke i mnoge druge oblasti koje su važne za unapređenje naučno-tehnoloških dostignuća. U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i 5. naučno-tehnološki park u Srbiji, što znači još novih radnih mesta za inženjere, IT-jevce, Kragujevčane i okolinu - istakao je Jovanović.

Na srpskom investicionom forumu u Sjamenu su, pored Inovacionog distrikta u Kragujevcu, predstavljena još tri projekta Republike Srbije – Izložba Ekspo 2027, BIO4 kampus u Beogradu i Mapa investicija za ciljeve održivog razvoja UN za Srbiju, koju su zajednički izradili Vlada Republike Srbije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

CIFIT je najveći investicioni sajam na svetu koji se ove godine održava pod sloganom „Otvorenost i integrisanost put ka kvalitetnom razvoju. U fokusu ovogodišnjeg sajma biće zelena energija, održivi razvoj i digitalna ekonomija.

Pored ministra informisanja i telekomunikacija, Mihaila Jovanovića, delegaciju Srbije u Kini čine i potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković, ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!