KUPCI POLOVNJAKA OPREZ: Kojim automobilima je najčešće vraćena kilometraža?

Tanjug

13. 09. 2023. u 16:03

KUPCI uvezenih automobila u Srbiji suočavaju se s većim rizikom od kupovine vozila s vraćenom kilometražom u odnosu na vozila koja su kupljena u zemlji, ukazuje istraživanje sprovedeno u 14 evropskih zemalja.

КУПЦИ ПОЛОВЊАКА ОПРЕЗ: Којим аутомобилима је најчешће враћена километража?

Arhiva Novosti

Svaki deseti polovni automobil u Srbiji ima vraćenu kilometražu (10,3 odsto), što znači da vrede manje od tražene cene, a šanse da se dobije vozilo s promenjenim brojačem kilometara su veće kada je automobil uvezen iz inostranstva, navode iz globalne platforme za proveru istorije vozila, KarVertikal-a.

Kako objašnjavaju, trgovinu vozilima preko granice je teško pratiti, stoga prevaranti iskorišćavaju ovu situaciju i izbegavaju da budu uhvaćeni.

Dodaju da istraživanje pokazuje da među automobilima koji se prodaju lokalno 8,5 odsto je onih s vraćenom kilometražom.

Navode da situacija u zemlji nije toliko loša kao u nekim istočnoevropskim zemljama poput Letonije, gde udeo vozila s vraćenom kilometražom prelazi 20 odsto, ali je rizik od prevare i dalje visok.

Samo 8,8 odsto svih vozila u Srbiji provelo je celo vreme u zemlji, dok je 91,2 odsto uvezeno iz inostranstva.

Kako su istakli, istraživanje pokazuje da vozila sa manipulisanom kilometražom mogu biti i do 25 odsto skuplja od vozila sa originalnom kilometražom i brže gube na svojoj vrednosti.

"Veoma je teško kontrolisati kvalitet polovnih automobila na međunarodnom nivou jer pojedine zemlje imaju različite zakone o prevari vezanoj za kilometražu. Pošto zemlje ne razmenjuju informacije o vozilima, kada se jednom vozilo izveze, njegova istorija počinje kao potpuno nova. Zanimljivo je da je nivo vraćanja kilometara u Srbiji vrlo sličan nivou prevare u međunarodnim transakcijama sa automobilima, što ukazuje na nedostatak transparentnosti na tržištu", objasnio je automobilski stručnjak u KarVertikal-u Matas Buzelis, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)