SKANDAL: Makedonci pokušali da izigraju dogovor o prisustvu stručnjaka iz Srbije probnom miniranju na Zebrnjaku kod spomenika Kumanovskoj bici

V. N.

13. 09. 2023. u 19:58

POSTIGNUTI dogovor da se probno miniranje u kamenolomu u neposrednoj blizini spomenika posvećenog junacima Kumanovske bitke na Zebrnjaku – makedonska strana pokušala je najgrublje da prekrši pomerajući datum za dan ranije - za danas u 12 časova, a da o toj odluci nisu zvanično obavestili nikog u Srbiji!

СКАНДАЛ: Македонци покушали да изиграју договор о присуству стручњака из Србије пробном минирању на Зебрњаку код споменика Кумановској бици

Foto M. Stančić

Naime, posle dogovora Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije sa Upravom za kulturno nasleđe pri Ministarstvu kulture Severne Makedonije, probno miniranje na kojem bi se stručno procenilo koliko eksplozije mogu da ugroze Spomen-kosturnicu na Zebrnjaku, bilo je zakazano za petak 15.09. u podne (kada Srbija obeležava Dan zastave!). Međutim, kako „Novosti“ saznaju, kada su nadležni u Skoplju saznali da je Srbija pripremila ozbiljan tim stručnjaka, pokušali su da izigraju dogovoreno zakazujući miniranje za danas u 12 časova. U međuvrememenu su tražili i dozvole da naši stručnjaci prisustvuju, što nije trebalo niti je traženo u prethodnoj korespodenciji.

Odmah nakon ovog neprijatnog saznanja, naše Ministarstvo je odreagovalo i hitno uputilo tim stručnjaka na Zebrnjak. U timu su dr Lazar Kričko, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i njegov asistent, kao i dr Nenad Lajbenšperger, istoričar. Kako je planirano, trebalo bi da su u Kumanovo stigli sinoć, a danas u podne biće na Zebrnjaku i prisustvovaće probnom miniranju koje preti da dodatno ošteti već oštećenu Spomen-kosturnicu u kojoj se nalaze zemni ostaci 687 poginulih srpskih heroja u Prvom balkanskom ratu.

Avduš Jonuzi, samostalni rudarski inspektor u Državnom inspektoratu tehničkih inspekcija, koji je u avgustu potpisao poziv predstavnicima Srpskog informativnog centra SPONA u Skoplju (koji su i upozorili na namere vlasnika kamenoloma) da prisustvuju probnom miniranju kraj Zebrnjaka, kako saznajemo, trebalo bi da su došli sinoć u selo Tromeđa da „smiruju“ stanovništvo čije su kuće, takođe, na udaru zbog miniranja – da se ne bi bunili.

Za bilo kakva miniranja i poslove eksploatacije u kamenolomu, potrebna je posebna dozvola Uprave za kulturno nasleđe pri Ministarstvu kulture Severne Makedonije koje je 17. marta 2004. zabranilo sve aktivnosti u blizini spomenika na Zebrnjaku posvećenog Kumanovskoj bici.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije