SKANDAL: Makedonci pokušali da izigraju dogovor o prisustvu stručnjaka iz Srbije probnom miniranju na Zebrnjaku kod spomenika Kumanovskoj bici

V. N.

13. 09. 2023. u 19:58

POSTIGNUTI dogovor da se probno miniranje u kamenolomu u neposrednoj blizini spomenika posvećenog junacima Kumanovske bitke na Zebrnjaku – makedonska strana pokušala je najgrublje da prekrši pomerajući datum za dan ranije - za danas u 12 časova, a da o toj odluci nisu zvanično obavestili nikog u Srbiji!

СКАНДАЛ: Македонци покушали да изиграју договор о присуству стручњака из Србије пробном минирању на Зебрњаку код споменика Кумановској бици

Foto M. Stančić

Naime, posle dogovora Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije sa Upravom za kulturno nasleđe pri Ministarstvu kulture Severne Makedonije, probno miniranje na kojem bi se stručno procenilo koliko eksplozije mogu da ugroze Spomen-kosturnicu na Zebrnjaku, bilo je zakazano za petak 15.09. u podne (kada Srbija obeležava Dan zastave!). Međutim, kako „Novosti“ saznaju, kada su nadležni u Skoplju saznali da je Srbija pripremila ozbiljan tim stručnjaka, pokušali su da izigraju dogovoreno zakazujući miniranje za danas u 12 časova. U međuvrememenu su tražili i dozvole da naši stručnjaci prisustvuju, što nije trebalo niti je traženo u prethodnoj korespodenciji.

Odmah nakon ovog neprijatnog saznanja, naše Ministarstvo je odreagovalo i hitno uputilo tim stručnjaka na Zebrnjak. U timu su dr Lazar Kričko, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i njegov asistent, kao i dr Nenad Lajbenšperger, istoričar. Kako je planirano, trebalo bi da su u Kumanovo stigli sinoć, a danas u podne biće na Zebrnjaku i prisustvovaće probnom miniranju koje preti da dodatno ošteti već oštećenu Spomen-kosturnicu u kojoj se nalaze zemni ostaci 687 poginulih srpskih heroja u Prvom balkanskom ratu.

Avduš Jonuzi, samostalni rudarski inspektor u Državnom inspektoratu tehničkih inspekcija, koji je u avgustu potpisao poziv predstavnicima Srpskog informativnog centra SPONA u Skoplju (koji su i upozorili na namere vlasnika kamenoloma) da prisustvuju probnom miniranju kraj Zebrnjaka, kako saznajemo, trebalo bi da su došli sinoć u selo Tromeđa da „smiruju“ stanovništvo čije su kuće, takođe, na udaru zbog miniranja – da se ne bi bunili.

Za bilo kakva miniranja i poslove eksploatacije u kamenolomu, potrebna je posebna dozvola Uprave za kulturno nasleđe pri Ministarstvu kulture Severne Makedonije koje je 17. marta 2004. zabranilo sve aktivnosti u blizini spomenika na Zebrnjaku posvećenog Kumanovskoj bici.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)