ŠTA SME, A ŠTA NE KADA SE PROGLASI DAN ŽALOSTI: Za nepoštovanje ovih obaveza slede kazne

Novosti online

26. 09. 2023. u 13:09

POVODOM tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji Vlada Republike Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti.

ШТА СМЕ, А ШТА НЕ КАДА СЕ ПРОГЛАСИ ДАН ЖАЛОСТИ: За непоштовање ових обавеза следе казне

Foto Z. Jovanović

Načini kojima se obeležava Dan žalosti su: spuštanje zastave na pola jarbola (uz odgovarajuće osvetljenje noću), odavanje pošte minutom ćutanja i adekvatno medijsko informisanje o tragediji.

Kazne koje se sprovode prilikom nepoštovanja ovih mera mogu dostići cifru od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica. Kazna u istom iznosu propisana je i ako pravno lice odbija da omogući zaposlenima da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima.

Kažnjene će biti i radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije, ukoliko ne emituju odluku o proglašenju dana žalosti ili ne obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi ili tela koja ona odrede.

 

Zabranjena muzika

Pravna lica koje se bave ugostiteljskom, turističkom i sličnom delatnošću koja za vreme dana žalosti nastavljaju emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, dobiće kazne za prekršaj u istom rasponu, ako ne poštuju propisane mere.

Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u preduzeću, državnom organu i organizaciji ili preduzetnik zbog nepoštovanje utvrđenih obaveza u vreme obeležavanja dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

(Informer)

BONUS VIDEO:

"NOVOSTI" U BANjSKOJ: Kurtijeva policija i dalje blokira put

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo