POČINJE VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: Sledeće nedelje otvoreni punktovi u domovima zdravlja širom Srbije

Novosti Onlajn

30. 09. 2023. u 18:15

VAKCINACIJA pro­tiv gri­pa po­če­će sle­de­će ne­de­lje na vak­ci­nal­nim punk­to­vi­ma u do­mo­vi­ma zdra­vlja ši­rom Sr­bi­je, a gra­đa­ni­ma su na ras­po­la­ga­nju 364.500 do­za ce­pi­va.

ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА: Следеће недеље отворени пунктови у домовима здравља широм Србије

Foto N. Karlić

Za ovu se­zo­nu dr­ža­va je na­ba­vi­la 344.700 če­tvo­ro­va­lent­nih vak­ci­na pro­iz­vo­đa­ča „Abot” i 19.800 tro­va­lent­nih ko­je je pro­iz­veo In­sti­tut za vi­ru­so­lo­gi­ju, vak­ci­ne i se­ru­me „Tor­lak”.

U skla­du sa Pra­vil­ni­kom o pro­gra­mu oba­ve­zne i pre­po­ru­če­ne imu­ni­za­ci­je sta­nov­ni­štva pro­tiv od­re­đe­nih za­ra­znih bo­le­sti, spro­vo­di se oba­ve­zna imu­ni­za­ci­ja oso­ba ko­je su u po­seb­nom ri­zi­ku od do­bi­ja­nja te­ških for­mi i kom­pli­ka­ci­ja gri­pa. To su trud­ni­ce, sta­ri­ji od šest me­se­ci sa hro­nič­nim po­re­me­ća­ji­ma pluć­nog si­ste­ma (uklju­ču­ju­ći i ast­mu), hro­nič­nim po­re­me­ća­ji­ma kar­di­o­va­sku­lar­nog si­ste­ma (is­klju­ču­ju­ći hi­per­ten­zi­ju), me­ta­bo­lič­kim po­re­me­ća­ji­ma (tu spa­da­ju i še­ćer­na bo­lest i go­ja­znost oso­ba sa bo­di mas in­dek­som ve­ćim od 40), bu­bre­žnom dis­funk­ci­jom, he­mo­glo­bi­no­pa­ti­jom, hro­nič­nim ne­u­ro­lo­škim po­re­me­ća­ji­ma, ma­lig­nim obo­lje­nji­ma, bez ob­zi­ra na tre­nut­ni te­ra­pij­ski sta­tus, imu­no­su­pre­si­jom (uklju­ču­ju­ći li­ca sa HIV-om i si­dom, oso­be sa funk­ci­o­nal­nom ili ana­tom­skom asple­ni­jom…), kao i pa­ci­jen­ti kod ko­jih je ura­đe­no pre­sa­đi­va­nje tki­va i or­ga­na ili se pri­pre­ma­ju za tran­splan­ta­ci­ju. Vak­ci­na­ci­ja je va­žna i za sta­ri­je od 65 go­di­na, kao i za čla­no­ve po­ro­di­ce bo­le­sni­ka ko­ji su u po­ve­ća­nom ri­zi­ku od kom­pli­ka­ci­ja gri­pa a zbog od­re­đe­nih pro­ble­ma ne mo­gu da do­bi­ju vak­ci­nu.

Dosad distribuirano 396.000 doza cepiva, Foto I. Marinković

U In­sti­tu­tu za jav­no zdra­vlje Sr­bi­je „Dr Mi­lan Jo­va­no­vić Ba­tut” na­gla­ša­va­ju da se, pre­ma epi­de­mi­o­lo­škim in­di­ka­ci­ja­ma, vak­ci­na­ci­ja spro­vo­di kod oso­ba sme­šte­nih i za­po­sle­nih u ge­ron­to­lo­škim cen­tri­ma, de­ce, omla­di­ne i sta­rih li­ca ko­ji bo­ra­ve u so­ci­jal­no-zdrav­stve­nim usta­no­va­ma i za­po­sle­nih u tim usta­no­va­ma. Po­red to­ga, oba­ve­zna imu­ni­za­ci­ja pro­tiv gri­pa spro­vo­di se i kod za­po­sle­nih u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma.

‒ Če­tvo­ro­va­lent­na vak­ci­na pro­tiv gri­pa sa­dr­ži dva ti­pa A vi­ru­sa gri­pa i dva ti­pa B ovog vi­ru­sa, u skla­du sa pre­po­ru­ka­ma Svet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je za se­ver­nu he­mis­fe­ru i od­lu­ci Evrop­ske uni­je za se­zo­nu 2023/2024. go­di­ne, a na osno­vu do­mi­nant­nih ti­po­va vi­ru­sa gri­pa re­gi­stro­va­nih u cir­ku­la­ci­ji u pret­hod­noj se­zo­ni za ko­je se oče­ku­je da mo­gu da iza­zo­vu ka­ko spo­ra­dič­no, ta­ko i epi­de­mij­sko ja­vlja­nje gri­pa u po­pu­la­ci­ji u se­zo­ni ko­ja sle­di. Tro­va­lent­na vak­ci­na pro­tiv gri­pa sa­dr­ži dva ti­pa A i je­dan tip B vi­ru­sa gri­pa – na­gla­ša­va­ju u In­sti­tu­tu „Ba­tut”.

Vre­me neo­p­hod­no za sti­ca­nje imu­ni­te­ta iz­no­si dve do tri ne­de­lje na­kon vak­ci­na­ci­je, a post­vak­ci­nal­ni imu­ni­tet va­ri­ra i tra­je od šest do 12 me­se­ci, pa iz to­ga pro­iz­la­zi po­tre­ba vak­ci­na­ci­je sva­ke go­di­ne, kao i zbog va­ri­ra­nja so­je­va vi­ru­sa gri­pa ko­je se de­ša­va to­kom sva­ke go­di­ne, od­no­sno se­zo­ne.

‒ Ima­ju­ći u vi­du raz­li­či­tu efek­tiv­nost vak­ci­ne pre­ma uz­ra­snim ka­te­go­ri­ja­ma, po­treb­no je na­po­me­nu­ti da se kod vak­ci­ni­sa­nih oso­ba i u slu­ča­ju obo­le­va­nja raz­vi­ja bla­ža kli­nič­ka sli­ka i spre­ča­va­ju mo­gu­će te­že kom­pli­ka­ci­je. Kod lju­di ko­ji su u po­ve­ća­nom ri­zi­ku, bo­lest mo­že ima­ti za po­sle­di­cu i smrt­ni is­hod zbog se­kun­dar­no na­sta­lih kom­pli­ka­ci­ja (naj­če­šća je za­pa­lje­nja plu­ća). Osim u slu­ča­ju po­tvr­đe­ne pri­vre­me­ne ili traj­ne kon­tra­in­di­ka­ci­je, vak­ci­nu je mo­gu­će apli­ko­va­ti kod oso­ba sta­ri­jih od na­vr­še­nih šest me­se­ci ka­da je u pi­ta­nju če­tvo­ro­va­lent­na, od­no­sno 18 go­di­na ka­da je u pi­ta­nju tro­va­lent­na vak­ci­na, pre­ma sa­žet­ku ka­rak­te­ri­sti­ka le­ka – do­da­ju u In­sti­tu­tu „Ba­tut”.

Vak­ci­na pro­tiv gri­pa mo­že se da­ti isto­vre­me­no sa vak­ci­nom pro­tiv ko­vi­da 19 ili ce­pi­vom pro­tiv obo­lje­nja iza­zva­nih strep­to­ko­ku­som pne­u­mo­ni­je za oso­be u po­seb­nom ri­zi­ku, pri če­mu se vak­ci­ne da­ju u raz­li­či­te eks­tre­mi­te­te.

(Politika) 

BONUS VIDEO: ZAŠTO SU GA ZVALI SMOKI?: Na današnji dan 2017. godine umro je Ljubiša Samardžić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima